“Shopping-mania” se vindeca?

by paulairimia on 31/03/2011

Mania-cumparaturilor

Mi se intampla deseori sa merg pentru a face cumparaturi pe care le consider necesare, dar ma intorc cu multe alte lucruri pe care le cumpar doar de placere, fara a avea neaparat nevoie. Acest impuls poate fi tinut sub control?

Intr-o societate care incurajeaza consumul, oferta de produse si servicii fiind diversificata, tendinta de a cumpara compulsiv sau din falsa nevoie este deseori dificil de controlat. Este irational sa iti cumperi 10 palarii, in conditiile in care nu porti palarii! “Sunt frumoase si au un pret promotional!” iti “motivezi” decizia. Sau iti cumperi haine care ajung sa umple sifonierul si sa nu fie purtate niciodata.
In realitate, intra in joc nevoia ta de posesie si nu nevoia reala si justificata pentru acel produs.
Shooping mania poate fi, de asemenea, un comportament determinat de stres (cumparaturile pot alunga pentru moment nelinistea) sau o forma de exercitare a puterii si ego-ului(“am destui bani sa imi pot permite orice, oricand vreau”) .
Important este sa constientizezi ce se ascunde in spatele impulsului de a cumpara.
Stabileste de fiecare data (inainte de a merge la cumparaturi o lista cu ceea ce ai nevoie) si vrei cu adevarat sa ai. In cazul in care simti impulsul de a cumpara si altceva , intreaba-te: “Am nevoie de asta?”. Daca ai indoieli, amana momentul cumpararii acelui lucru pentru a doua zi.
S-ar putea sa iti dai seama ca ai fi cumparat doar sub impulsul de moment ceva ce nu iti trebuia.
Impulsul de a cumpara eclipseaza libertatea de gandire si decizie. Cand nu iti poti controla tendinta de a cheltui nejustificat, solicita un sprijin specializat. Este important sa ai sustinerea afectiva a celor dragi pentru a depasi aceasta dificultate.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

Opinie publicata in revista Eva

{ 1 comment… read it below or add one }

Neli32 April 13, 2011 at 15:31

recunosc ca sunt o mare amatoare de shooping fara rost. nu de putine ori iau numai prostii, lucruri doar pentru ca imi plac si nupentru ca as avea nevoie, pentru ca sunt in trend sau sa le iau piuitul colegelor de birou. nu pot sa renunt la un lucru care cred ca mi s-ar potrivi .din pacate..

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: