O tentatie numita DROG

by paulairimia on 30/01/2012

Identitate amenintata de drog


Ca parinte, te straduiesti sa oferi tot ce ai mai bun copilului tau. Vine o perioada cand acest copil creste mare, se cauta pe sine, isi cauta propria identitate si uneori se rataceste. Drogul poate fi una din cauzele ratacirii…

Adolescentii pot fi tentati de drog din cauza unei presiuni psihologice. Multi incearca sa isi depaseasca nelinistea, nervozitatea, frustrarea sau deprimarea, altii iau din plictiseala sau din dorinta de a-si creste increderea in sine. Mai mult, consumul poate fi determinat de curiozitate, din dorinta de a trai experiente noi, din nevoia de a depasi o trauma, din nevoia de acceptare sociala sau chiar din revolta. Exista si cazuri in care consumul apare atunci cand unul dintre parinti este consumator.

Cum se ajunge la dependenta

Multi dintre adolescenti nu realizeaza care sunt consecintele in timp ale consumului lor.
Exista 3 tipuri de dependenta:

1. Toleranta. Persoana care consuma regulat dezvolta o toleranta din ce in ce mai mare fata de drog, cu consecinte insa asupra sanatatii (are nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare pentru a obtine aceleasi efecte).

2. Dependenta fizica. In acest caz, organismul se obisnuieste cu substanta si functioneaza “normal” doar in prezenta drogului. Stoparea substantei in acest moment provoaca reactii de sevraj (dureri, greturi, voma, tremuraturi, insomnie, agitatie etc).

3. Dependenta psihica. Gandurile, sentimentele si comportamentul unei persoane se centreaza asupra drogului. Este o etapa in care intreruperea drogului este foarte dificila. Dorinta de a consuma este irezistibila. Cel in cauza consuma nu numai de placere, ci si pentru a se simti din nou bine, pentru a-si depasi nelinistea, durerea sau situatiile dificile. La acest nivel, nu mai exista control asupra consumului.

Alcoolul, somniferele, tranchilizantele pot antrena o dependenta fizica, insa toate substantele psihotrope (care provoaca halucinatii) antreneaza o dependenta psihica.

Consecintele consumului de droguri

1. Consecinte organice
O supradoza de drog poate fi fatala sau determina consecinte fizice si psihologice grave (alcoolul, de exemplu, dauneaza ficatului). Cei care isi injecteaza drogul cu ajutorul seringii risca sa contacteze boli grave (SIDA, hepatita etc). Chiar si viata sexuala este afectata (apar disfunctii sexuale, diminuarea dorintei erotice etc).

2. Consecinte emotionale
Pe termen scurt, cateva droguri pot antrena confuzia, nelinistea sau tulburari mentale. In aceste conditii, relatiile in familie se tensioneaza; pierderea motivatiei si echilibrului emotional antreneaza probleme nu numai in familie, ci si la scoala sau la locul de munca. Abuzul de droguri poate ocaziona tulburari de personalitate, grave dificultati de invatare si chiar pierderea memoriei. Capacitatea de adaptare este afectata.

3. Consecinte sociale
Agresivitatea si comportamentul antisocial se asociaza consumului de droguri. Cea mai mare parte a drogurilor altereaza judecata, deformeaza perceptia, iar in aceste conditii creste riscul de accidente, violenta si suicidul.

Ce este de facut in cazul in care copilul incepe sa dezvolte o dependenta?

• Cativa adolescenti sunt consumatori ocazionali; altii dezvolta dependenta.Alege un moment potrivit pentru a discuta despre motivatia acestui consum si despre temerile copilului tau. Discuta cu el despre consecintele acestui consum.
• Asculta fara sa il judeci si convinge-l sa mearga la un specialist sau la un centru de dezintoxicare. Exista linii de asistenta pentru droguri si poti afla detalii despre programele de dezintoxicare. Solicita sprijinul acestora. Daca isi doreste, mergeti impreuna.
• Informeaza-te cat mai mult pentru a intelege ce anume a determinat acest comportament, daca il poti ajuta si orienta.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Tel: 0722190824

Leave a Comment

Previous post:

Next post: