Hipnoza regresiva

by paulairimia on 26/02/2011

Hipnoza-subconstient

 

Hipnoza a starnit dintotdeauna controverse. Fascinatia ei consta in faptul ca promite sa gaseasca cheia misterelor din mintea fiecarui om. Pentru unii este o magie; pentru altii este o terapie. A practica hipnoza este insa o adevarata stiinta care trebuie facuta cu arta.

“Cand retraiesti o viata anterioara este ca si cum ai viziona un film”

Hipnoza regresiva este o “calatorie” in timp, in care anumite informatii referitoare la viata prezenta sau existentele anterioare sunt reamintite. In subconstient se stocheaza toate cunostintele uitate. Prin accesarea acestei bazei de date pot fi solutionate cauzele multor obiceiuri, tendinte negative si dificultati personale. Subconstientului i se cere sa se intoarca la originile unei probleme sau sa isi reaminteasca o viata anterioara. Omul este ajutat astfel sa iasa din impas si sa isi inteleaga sensul existentei prezente.

In timpul “voiajului hipnotic” se revad scenarii din trecutul acestei vieti sau din vietile anterioare. In anumite tehnici regresive, cel hipnotizat este constient de ceea ce i se intampla si de locul in care se afla. Intra in rolul unui spectator care vizioneaza un film: filmul vietii sale. Descopera cu surprindere ca multe situatii din existenta prezenta coincid cu cele din vietile anterioare. Isi poate explica astfel de ce i se intampla acum anumite lucruri si cum poate rezolva anumite probleme.

“Maestrii spun ca adevarata realitate este cea spirituala!”

Un “medicament” miraculos sperie moartea

Tehnica hipnotica are efecte benefice atat in plan fizic, cat si psihoemotional: armonizeaza mintea, corpul si spiritul; incetineste procesul de imbatranire; elimina obiceiurile nedorite, fricile si alte tendinte negative; stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare. Hipnoza ajuta la controlul durerii, imbunatateste reflexele si viata sexuala; intareste increderea in sine, motivatia, capacitatea de organizare si eficienta. Cei care au ales aceasta metoda sustin ca relatiile lor cu ceilalti s-au imbunatatit si au constant o stare de calm si relaxare. Frica de moarte dispare deoarece regresia hipnotica este o dovada vie a faptului ca vietile anterioare exista si ca atare, moartea este ceva firesc si face parte din ciclul karmic. Unii pacienti relateaza ca puterea de a medita si comunica telepatic s-a “trezit” in urma sedintelor la care au participat, ceea ce le-a facilitat trairea unor experiente extrasenzoriale.

Inteligenta este direct proportionala cu nivelul de hipnotizabilitate

95 % dintre oameni pot fi indusi cel putin intr-o transa hipnotica usoara. Cel mai usor hipnotizabili sunt oamenii inteligenti, cu o memorie si imaginatie excelente, cu o buna capacitate de concentrare, care isi exteriorizeaza emotiile si se implica atat de mult in lectura unei carti sau in vizionarea unui film, incat pierd notiunea timpului. Copiii sunt pacienti excelenti pentru ca au o imaginatie bogata, nu sunt sceptici si nu opun rezistenta.

Persoanele greu hipnotizabile au o atentie fluctuanta, se focalizeaza mai mult pe trecut si viitor decat pe prezent, sunt foarte critice, au un coeficient intelectual scazut si o mare dificultate in a avea incredere in cineva.

Vreau sa redevin copil pentru o clipa!

Aceasta este o forma de hipnoza in care clientul este adus in timpul copilariei (din viata actuala). Tinta este accesarea si corectarea unor traume care i-au cauzat o reactie negativa tot restul existentei. In subconstient se se depoziteaza toate informatiile legate de evenimentele si emotiile traite atunci. Nimic nu e uitat. Iata un exemplu: sub hipnoza, Doru M., in varsta de 40 de ani a retrait un eveniment care l-a marcat adanc emotional la varsta de 2 ani. Mama a refuzat sa ii cumpere o jucărie. A fost cel mai important eveniment de pana atunci in viata lui de copil. S-a ciocnit de un refuz si a simtit suferinta. Evenimentul a fost uitat si “alungat” din aria constienta. Insa ceea ce a simtit atunci (furie, suferinta, suparare, frustrare) l-a coplesit si s-a intiparit in subconstient.

Cand mecanismul gandirii are un virus in programare

In mintea copilului, in urma experimentarii emotionale intense a acestei situatii, s-a “setat” un program stimul-raspuns: “Cand nu ti se permite ceva, sa te simţi respins si neiubit”. Asa s-a intamplat de-a lungul anilor, fara ca Doru sa isi poata explica rational de ce suferea atat de mult cand cineva ii refuza o solicitare. Programul “stimul-raspuns” se reactivase! Aceasta a devenit o adevarata problema pentru el.

Regresia l-a ajutat sa se intoarca in timp la evenimentul-cauza si l-a retrait in conditii controlate. Cu sugestii atent alese, hipnoterapeutul a schimbat intensitatea acestor emotii si i-a aratat cat sunt de distorsionate. Sub hipnoza, a reevaluat situatia, a retrait-o si a constientizat ca a reactionat exagerat. Programul initial de reactie la un refuz a fost distrus.

Unde imi sunt picioarele?

Sub hipnoza, pacientii raporteaza schimbari subiective spontane in perceperea propriului corp, modificari care nu le-au fost sugerate de catre hipnoterapeut. In timpul unei hipnoze este posibil ca picioarele si mainile sa fie percepute ca fiind mai lungi/scurte, iar capul mai mare decat de obicei. Unora li se pare ca intregul corp se misca (este o miscare iluzorie) sau au senzatia de adormire. Cateodata persista senzatia ca mainile si picioarele nu exista.

Pe masura ce starea de transa se adanceste, muschii se relaxeaza si apar senzatii spontane de greutate sau usurare .

“A fost ca si cum as fi fost din nou acolo!” Astfel descriu subiectii receptivi la hipnoza aceasta experienta. Sunt uimiti de dinamica imaginilor care se succed ca intr-un film: “Imaginile erau aievea, atat de vii si s-au derulat asa cum s-au intamplat in trecut”.

Asemenea rezultate confirma faptul ca vizualizarea este o caracteristica a starii de hipnoza.

Buba se sparge intr-o zi

“Arta unui terapeut este ca in momentul unei regresii sa se goleasca de propriile ganduri si sentimente. Numai asa se poate conecta la trairile si gandurile pacientului. Le indruma apoi astfel incat sa nu mai fie nocive pentru acesta. Acolo, in subconstientul pacientului este un “buboi”, o acumulare de energie negativa. La un moment dat buboiul se sparge si raul trebuie lasat sa iasa la suprafata. Cand iese, interventia terapeutica se face pentru a anihila programele respective” spune hipnoterapeutul Ovidiu Dragos Argesanu.

Hipnoza, ca forma de tratament este usor de aplicat, dar in mainile unui neavizat poate deveni foarte periculoasa. Un cuvant spus pe o intonatie nelalocul ei poate crea noi probleme. Daca hipnotizatorul este foarte bine pregatit si intelege exact ceea ce are de facut, tehnica regresiva este aplicata cu succes in demersul terapeutic.

PAULA IRIMIA

Psiholog, psihoterapeut

Articol publicat in revista Psihologia Azi nr. 7, 2005

{ 4 comments… read them below or add one }

jean August 17, 2012 at 14:11

Frumoasa pagina…….
Pe mine ma chinuie gandul ,daca au existat vieti anterioare,.,,((dovezi)), observ ca tot ceea ce mi se intampla zilnic are o ciclicitate si deja de la un moment dat am impresia ca sun t spectator propriului meu film revazut de eN ori…..totusi cred ca exista o logica , as dori sa incerc o hipnoza regresiva , as dori dovezi despre vieti anterioare …..si ce mai…..caut explicatii la tot ceea ce vad si simt…..ma poti ajuta ?

Reply

Razvan December 6, 2012 at 22:16

Salut! Interesant subiectul postat. Nu stiu cum sa va spun dar de foarte multe ori cand fac cate ceva sau mi se intampla cate ceva,am impresia ca mi s-ar mai fi intamplat odata!Cred ca ma intelegeti ce vreau sa spun…nu imi pot explica asta,nu sunt obosit,stresat,nu sufar de tulburari psihice,deci nu e ceva “imaginat”,pur si simplu pot sa zic ca imi vin spontan anumite imagini in cap si pac! chiar se intampla! sau au simt ca ce fac s-a mai intamplat odata( parca anticip rezultatul unei actiuni).Daca imi puteti raspunde printr-un e-mail v-as fi foarte recunoscator. Sanatate!

Reply

michaela February 13, 2017 at 14:13

si eu ca si jean as vrea sa stiu daca au existat vieti anterioare si prin hipnoza regresiva pot sa le cunosc

Reply

Nemtanu Cornelia December 4, 2018 at 00:01

Buna ziua,nu stiu eu cum ea treaba cu viețile anterioare,eu nu asta vreau sa aflu,eu vreau sa aflu amintiri blocate din copilărie, si din timpul nopților cand dorm,se poate?
Si daca da,cat este pretul unei ședințe?

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: