Optimism sau pesimism?

by paulairimia on 04/04/2011

Pesimism-optimism

“Intotdeauna m-am considerat urmarita de ghinion si plina de pesimism. Orice as face, se pare ca totul se sfarseste rau: nu mai am job pentru ca firma la care lucram s-a inchis, am impresia ca prietenii mei ma evita etc. Mi s-a spus ca am o gandire negativista. Cat de mult ma influenteaza acest negativism?”

A fi optimist sau pesimist se invata. Deseori se spune: “Ai grija la ceea ce gandesti, ca ti se va intampla!” Acest lucru este valabil in cazul in care ne referim la gandire pozitiva sau negativa.
Daca ai un mod de a gandi catastrofal, extrem de distructiv, in viata ta se vor materializa mai devreme sau mai tarziu aceste ganduri. Ti se pare ca ghinionul se tine numai dupa tine? Chiar asa este!
Nu iti dau seama ca iti atragi anumite evenimente de viata neplacute prin “lentilele” deformate cu care te vezi pe tine, pe ceilalti, viitorul tau. Puterea gandului este imensa! Daca gandesti ca viata iti este amara, ca nu mai ai nici o sansa sa o schimbi, ca orice ai face este in zadar, cu siguranta asa va fi! Resursele tale energetice si mentale raman neaccesate, vointa adormita sau risipita fara sens.
Totul se blocheaza pentru ca mental iti impui multe piedici. Poate visezi la o viata mai buna, dar nu crezi cu adevarat ca o vei avea. Si cu siguranta autoprofetia se va implini!
Incepe sa iti transformi gandurile pesimiste atunci cand le descoperi.
De exemplu, in loc sa te concentrezi asupra gandului: “Am fost concediata. Lucrul asta ma devasteaza” si sa suferi extrem de tare, poti cauta un gand realist si optimist: “Mai bine ca s-a intamplat! Acum sunt libera sa imi gasesc un job mai bun” sau: “Locul meu nu era acolo. Era timpul sa fac o schimbare!” si te vei mobiliza mai mult in acest sens.
Pesimistii si optimistii traiesc in aceeasi lume, numai ca unii o vad urata si sunt mereu deprimati si nemultumiti, iar ceilalti ii descopera frumusetea si se bucura de ea.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

Opinie publicata in revista “Femeia de azi”

Leave a Comment

Previous post:

Next post: