Copilul tau vorbeste urat ?

by paulairimia on 16/09/2013

Este-normal-ca-un-copil-sa-vorbeasca-urat
Cati parinti nu a fost surprinsi auzindu-si copilul vorbind urat ? De unde a invatat sa vorbeasca asa?

Este o faza normala?

Da. Este o faza prin care trece orice copil, la diferite varste, chiar de mai multe ori de-a lungul copilariei sau adolescentei.
Copilul nu a inventat aceste cuvinte, dar le-a auzit la alti colegi, la gradinita sau la scoala, in parc, in trafic sau ascultand cum vorbesc adultii la telefon. Nu face decat sa repete ceea ce a auzit si stie ca acest limbaj face parte din lumea adultilor. De multe ori, nici nu intelege care este semnificatia cuvantului folosit, dar se amuza pentru ca a observat efectul pe care aceste cuvinte il au asupra parintilor si anturajului.
Inca de la varsta de trei ani, copilul isi da seama de puterea acestor expresii si de faptul ca astfel atrage atentia. Asa ca se distreaza putin, provocand rasul sau stupefactia. Important este ca starneste interesul celorlalti.

Cum sa-l faci sa inteleaga ca nu trebuie sa fie vulgar?

Indiferent de cuvantele urate pronuntate de cel mic, pastreaza-ti calmul! Nu este cazul sa il ameninti sau sa il pedepsesti. Nu te arata scandalizata sau socata deoarece este posibil ca in cazul in care cel mic isi da seama ca atitudinea lui te-a bulversat, sa fie tentat sa repete exprimarea surprinzator de vulgara tocmai pentru a-ti provoca o noua reactie.

Explica-i sensul cuvintelor si consecintele lor! Ar fi bine sa-ti intrebi copilul de ce pronunta acest cuvant si, daca este posibil, chiar sa ii explici sensul cuvantului. Cunoasterea semnificatiei cuvantului il va ajuta sa limiteze folosirea lui. Vorbeste-i despre consecintele acestei exprimari, care pot fi ofensatoare pentru cineva. Pe masura ce constientizeaza ce este vulgar in vocabular, se va putea controla din ce in ce mai bine.

Ca parinte, esti cel mai bun exemplu pentru copil! Copilul este foarte atent si receptiv la felul in care te exprimi; evita insultele sau exprimarile vulgare in prezenta lui.

Stabileste reguli ferme in familie! Chiar si un adolescent trebuie sa inteleaga ca nu poate vorbi cu parintii sau cu alti adulti asa cum vorbeste cu prietenii lui. Chiar daca se va impotrivi motivand ca unor colegi de-ai lui parintii le permit sa vorbeasca astfel, explica-i ca fiecare familie are propriile reguli.

Fa o trecere in revista a cuvintelor interzise si a celor “admisibile” (mai putin jignitoare) atunci cand discuti cu copilul! Pe masura ce creste, copilul isi imbogateste vocabularul si invata sa se cenzureze. Ca parinte, pentru copil esti un reper in a discerne binele de rau.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Tel: 0722190824

Leave a Comment

Previous post:

Next post: