Mama si fiica, intre prietenie si conflict

by paulairimia on 12/04/2011

Mama-fiica-confidenteSunt mama unei adolescente de 16 ani. Fata invata bine la scoala. De putin timp, are un prieten student. L-am cunoscut si mi-a lasat o impresie favorabila. Insa, cred este prea devreme…nu vreau sa o incurajez in aceasta relatie, dar nici sa ii interzic total intalnirile. Doresc sa am o relatie de prietenie cu fiica mea, nu sa intram in conflict. Cum sa reactionez?

Invatati sa aveti incredere in fiica dvs si sa ii aratati asta, nu doar sa o spuneti la nivel declarativ.
Propria dvs frica o proiectati asupra fetei si din pacate tensionati relatia cu ea.
In timp, se va simti neinteleasa si va incepe sa isi ascunda gandurile si sentimentele tocmai pentru ca stie ca, fara sa vrea, va raneste. Sau va izbucni un conflict pentru ca simte ca nu aveti incredere in ea.
Recunoasteti fata de fiica dvs ca va ingrijorati in privinta ei si ca oricand va avea nevoie de dvs, ii veti fi alaturi.
Pentru a reusi sa va apropiati mai mult, ar trebui sa nu se simta judecata, ci inteleasa. Pe o prietena, nu incercati sa o controlati si sa ii impuneti ce sa faca sau sa nu faca, ci o intelegeti si ii dati un sfat sincer.
Discutati despre diverse experiente de viata, despre sexualitate, metode de protectie, despre relatiile de cuplu (si nu neaparat de relatia ei daca nu simte nevoia sa va spuna ceva acum) si aflati care este punctul ei de vedere.
Confirmati-i ca o iubiti, ca aveti incredere in ea si ca vreti sa fie fericita.
Ganditi-va ca este normal sa aiba experiente de viata, si daca puteti sa o ajutati in acest sens, este sa va simta aproape si sa nu ii fie teama sa vorbeasca.
Astfel veti reusi sa va apropiati mai mult si sa ii fiti confidenta.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Tel: 0722190824

Opinie publicata in cotidianul “Evenimentul Zilei”

{ 2 comments… read them below or add one }

Neli32 April 13, 2011 at 15:22

nu ma mai inteleg cu fata mea de cand a crescut. incerc sa-i deschid ochii ca lumea nu este asa cum si-o imagineaza ea si tot impotriva mea se intoarce. de multe ori, o taxez pentru tot ce face si ii interzic anumite lucruri. e si mai greu sa ma schimb eu.

Reply

aura July 29, 2012 at 15:46

am o problema grava si am nevoie de sfaturi
am o fata de 16 ani pe care o cresc de la varsta de 4 ani singura,deoarece am divortat.in urma cu un an a cunoscut un tigan din satra de care s a indragost si caruia i – a daruit virginitatea ei.s a intampat vara trecuta.eu muncesc de dimineata si pana seara.l a adus acasa .am aflat acest lucru prin decembrie anul trecut.nu va voi povesti prin cate stari de spirit am trecut pana am reusit sa accept ca lumina ochilor mei si ales ca prieten un tigan si ca si a pierdut virginitatea.cate lacrimi am varsat nu mai spun.in ultima perioada,tiganul a inceput sa vina acasa in lipsa mea si sa o bata.ea susine ca il iubeste ,eu incerc sa o conving ca nu e un om de calitate.ea ma ameninta ca se sinucide.ma simt prinsa intre amenintarile ei si incercarile de sinucidere(si pus cureaua la cat si a incercat sa se stranguleze),si faptul ca nu pot accepta sa fie o fiinta maltratata de un tigan.cum sa procedez unde sa apelez ?

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: