Iti amintesti prima experienta sexuala?

by paulairimia on 08/04/2011

Consecinte-prima-experienta-sexuala

Cat de mult conteaza prima experienta sexuala si ce consecinte poate avea mai tarziu?

Astazi, mai mult ca altadata, oamenii au o atitudine intelegatoare fata de sexualitate. Cei care au inca o perceptie negativa a ei o pot transmite si copiilor lor.
Nu prima experienta sexuala influenteaza relatiile de mai tarziu si viata sexuala, ci atitudinea generala fata de sexualitate. Daca ai o atitudine fireasca in acest sens, prima experienta sexuala va fi una placuta.
Altfel, din cauza principiilor morale severe (de exemplu), s-ar putea ca dupa prima experienta sa traiesti un sentiment cumplit de vinovatie, chiar daca experienta a fost, in sine, una placuta. Cheia este intelegerea cauzei acestor trairi si rezolvarea sentimentelor de vinovatie care pot dauna relatiilor viitoare si modului in care te accepti ca femeie/barbat. Asta depinde foarte mult de clarificarea convingerilor celui in cauza despre ceea ce este rau sau daunator.
Cand esti coplesit de vinovatie si jena, aceste stari negative nu te lasa sa te bucuri de sexualitatea ta si il ingradesti si pe partener. Mai mult, in cazul unei prime experiente sexuale traumatizante, consecintele sunt serioase si afecteaza imaginea de sine, modul de a relationa cu persoane de sex opus, increderea in sine si in partenerii de mai tarziu, implicarea in relatii si insasi pofta de viata.
Cu siguranta prima experienta sexuala nu este perfecta, dar este doar inceputul. Conteaza si raspunsul partenerului, confirmarea pe care ti-o da el/ea, insa atitudinea proprie fata de sexualitate si acceptarea de sine sunt ingredientele care determina modul in care vei reactiona atat acum, cat si mai tarziu.

PAULA IRIMIA
psiholog,psihoterapeut

Opinie publicata in cotidianul Adevarul, mai 2010

Leave a Comment

Previous post:

Next post: