Atunci cand unui copil ii este frica de scoala, cu siguranta ca nu se preface ! Uneori este evident ca pustiul refuza sa mearga la scoala, iar parintii trebuie sa observe acest lucru si sa actioneze. Ce este de facut ?
Fobia scolara (sinonim « refuzul de a merge la scoala ») este o teama imensa, de neinvins si inexplicabila de a merge la scoala. Ea nu trebuie confundata cu dezinteresul scolar si sau de chiulitul la scoala deoarece copilului ii place sa invete.
Refuzul scolar se manifesta mai frecvent intre 5 si 8 ani, dar se regaseste si la adolescenti. Parintii nu sesiseaza intodeauna tulburarea. Copiii insa se plang ca simt disconfort (dureri de cap, voma, dureri de stomac etc) Aceste simptome sunt acompaniate frecvent de pierderea apetitului, lesinuri, tulburari de somn, reactii de panica, neliniste, indispozitie, palpitatii, plans si, in anumite cazuri, de conduite suicidare.
Tulburarea apare frecvent la inceputul scolii primare (6-7 ani), apoi spre 10-11 ani (inceputul gimnaziului), dar si la finalul acestuia (14 ani). Din momentul in care se sustrage din mediul scolar, toate simptomele dispar (indiciu clar ca exista o problema de fobie scolara).
Refuzul scolar este mai frecvent in preadolescenta decat in copilarie
Inconstient, copilul/adolescentul cu fobie scolara nu vrea sa creasca. In momentul in care intra la scoala, copilul se nelinisteste pentru ca se separa de mama sa (care ii oferea aceea legatura sigura si fara griji/responsabilitati). Adesea,simte frica la ideea de a infrunta scoala.
Aceste temeri explica regresul lui in performantele scolare sau creterea numarului de absente de la scoala.
Daca devine victima huliganilor sau a presiunilor din institutia scolara, aceste persecutii pot constitui elemente declansatoare ale acestui refuz scolar.
Schimbarea scolii si farsele pot accentua fobia deja existenta.
Tulburarile anxioase ca: teama de abandon, teama de critica, teama de ironie etc sunt mai frecvente la copii si preadolescenti. Ele insa pot trece mult timp neobservate pentru ca se instaleaza progresiv. Tulburarile de comportament (refuzul disciplinei, vandalismul, agresiune etc) se acompaniaza frecvent cu absenteismul scolar si se regaseste mai mult la adolescenti.
Ce este de facut ?
• Daca va confruntati cu o astfel de situatie, este cazul sa luati raul in serios si sa actionati! Cautati un moment potrivit pentru a discuta cu copilul si incurajati-l sa isi exprime temerile.
O interventie psihologica este indispensabila ! Fara ea, fobia scolara se poate agrava, existand riscul unei descolarizari complete sau chiar a unei grave depresii. Mai mult, lucrurile se pot complica atunci cand se ajunge la o dificultate reala de a trai in societate sau de a avea legaturi emotionale si sociale.
• Atitudinea familiei este esentiala pentru rezolvarea sau prelungirea tulburarii! Parintii, prin atitudinea lor, pot accentua fobia scolara a copilului (acces la jocurile video, cursuri prin corespondenta etc).
• Copilul trebuie sa se intoarca la scoala! Abandonul scolar nu trebuie incurajat!
Rezolvarea problemei implica o alianta intre psiholog si familie, familie si profesori. Rescolarizarea poate fi programata, se poate prelungi pe o perioada mai lunga de timp (saptamani, luni).
Important este ca pustiul sa se intoarca la scoala!
PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Tel: 0722190824