Prima reactie fata de miros este afectiva. Fie ca starneste o stare de exaltare, fie ca provoaca repulsie, intotdeauna un parfum este perceput ca agreabil sau dezagreabil. De la arome subtile pana la puternice emanatii, mirosul poarta mesaje care au ca destinatie emotiile noastre.
Cel mai vechi sistem de comunicare, mirosul este totodata simtul care creeaza cea mai mare intimitate intre oameni. Legatura intre miros si emotii este evidenta. Transmiterea reciproca a emotiilor devine posibila datorita existentei “serviciului” de mesagerie olfactiva. Daca o persoana simte atractie sau respingere fata de alta, aceasta se datoreaza, printre altele, mirosului corporal. Parfumul corporal o determina sa se simta bine in prezenta anumitor persoane si rau in compania altora. Daca se simte agreabil, compatibilitatea olfactiva faciliteaza comunicarea emotionala. Dar daca interlocultorul este “etichetat” de catre simtul olfactiv ca fiind dezagreabil, comunicarea ramane doar la nivel rational. Asadar, baza relatiei care se stabileste intre doua persoane este dictata de miros.
“Aura” de feromon
Oamenii emit in jurul lor un nor de produse chimice fara miros, numite feromoni, care reprezinta cea mai veche forma de comunicare animala. De fapt, trimit un mesaj care actioneaza direct asupra starii emotionale. Datorita lor, relatiile nostre sociale se consolideaza. Corpul nostru alege sa secrete un hormon care va influenta raspunsul afectiv al celuilalt. Emisia de feromon determina conduite sexuale. Odata perceputa de catre partenerul sexual, trezeste dorinta si excitarea acestuia. “Jocul” olfactiv se produce inconstient. In relatia amoroasa, feromonii sunt emanati de regiunea pubiana a femeii si transmit barbatului starea de disponibilitate.
Cei care provin de la axila barbatului sunt implicati in reglarea menstruatiei si in cresterea fertilitatii partenerei.
Parfum de femeie in relatia erotica
Daca o femeie (sau un barbat) simte nevoia de afectiune, produce un “miros” (feromon) care invita partenerul(a) sa se apropie de ea(el).
Inspirarea mirosului partenerului provoaca secretia unui hormon care modifica starea de constiinta. Efectul? Ratiunea “paralizeaza”, pentru ca astfel sa fie initiata o legatura profund afectiva. Expresia: “Nu stiu ce s-a intamplat, parca mi-au fost luate mintile” sustine aceasta idee. Toate sentimentele fata de cineva se asociaza cu mirosul sau corporal, miros care stabilizeaza relatia amoroasa, mentine sanatatea fizica si mentala. S-a constat ca, spre deosebire de persoanele celibatare, cei care traiesc in cuplu au o sanatate mai buna si o longevitate mai mare.
“Parfumul natural al corpului ne permite sa stabilim relatii autentice “
Reintoarcerea la natural
In timp ce mirosul natural al corpului faciliteaza stabilirea unor relatii autentice cu cei din jur, un parfum artificial are un efect contrar: impiedica stabilirea unor astfel de relatii.
Parfumurile de sinteza nu poarta mesaje emotional-sociale pe care creierul sa le recunoasca. Astfel, emotiile se deghizeaza. Mirosul corporal modificat de parfum nu mai are rol securizant si linistitor pentru cei dragi, ci poate induce deruta. Este ca si cum un virus ar fi patruns in sistemul informational si devine cauza emiterii unor mesaje emotionale denaturate. Contactul afectiv este superficial.
Asadar, optiunea intre natural si sintetic ar trebui facuta in cunostinta de cauza.
Femeile au o sensibilitate olfactiva superioara
Inca din copilarie, fetitele arata un interes mai mare pentru mirosuri decat baietii. Cercetarile demonstreaza ca abilitatea de a distinge mirosuri este mai mare la fetite decat la baieti. La varsta adulta, daca am compara sensibilitatea femeilor si a barbatilor pentru mirosuri, cu siguranta ca aceasta sensibilitate este marcanta la femei. Producatorii de parfumuri stiu ca doamnele au un simt olfactiv mai dezvoltat decat al barbatilor. De aceea, angajatele acestora sunt mai mult femei.
Aromele au sex
Exista note feminine, imbatatoare, dulci in general, de flori – iasomie, trandafir, lacramioare, dar si note masculine, impetuoase (feriga, stejar, muscata, lavanda). La acestea se adauga mirosurile senzuale, excitante: ambra, mosc, tutun, vanilie foarte concentrata, pielea de animal. Pana in timpurile moderne, mirosurile preferate de femei nu au fost cele delicate, ci cele aprige, animalice, senzuale. Anumite arome intensifica vascularizarea in zona genitala. Acestea sunt lavanda si bostanul pentru barbati, iar pentru femei, salcamul, castravetele, talcul.
Mirosul constant si puternic de vanilie este excitant sexual si determina uneori iritabilitate.
La animale, moscul este un miros specific, emis in timpul sezonului imperecherii de către masculi. Ca si moscul, si mirosul de piele de animal este puternic excitant pentru un numar mare de barbati si femei.
Fiecare rasă de oameni are o “eticheta” olfactivă
Fiecare rasa de oameni, ca si fiecare persoan de altfel, are un miros distinct. Rasa neagra emana un miros de amoniac. Australienii au un miros de fosfor, iar chinezii miros a mosc. Europenii au un miros intens si picant, uneori dulce, alteori amarui. Insa, cei mai multi oameni secreta efluvii odorante.
Miros de …amintiri
Fiecare dintre noi are un anumit miros care ii aminteste de copilarie. Fie ca este vorba de mirosul de levantica din asternuturile bunicii, fie ca este vorba despre mirosul frunzelor uscate sau al aromei de cozonaci, există ceva in anumite mirosuri care ne provoaca emotii si reamintiri intense. Pentru Marcel Proust a fost mirosul unei prăjituri (madeleine) care i-a provocat amintiri si emotii atat de puternice incat a scris una dintre cele mai mari opere ale literaturii lumii, „In cautarea timpului pierdut”. De aceea, magia prin care mirosurile ne poarta inapoi in timp se numeste „fenomenul proustian”.
Mirosul este caracterizat de catre psihologi ca fiind “simtul care creeaza cea mai mare intimitate intre persoane”. Datorită lui comunicam emoţional, fara cuvinte. El este cel mai vechi si rudimentar sistem de comunicare intre oameni. Legatura se realizeaza la nivel inconstient si ne modeleaza comportamentele noastre afective.
PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut