Ce se intelege prin fetisism? Care sunt cauzele lui? Cand devine tulburare sexuala?
Fetisimul este o fixare a dorintei sexuale asupra unui obiect artificial sau unei parti a corpului partenerului (picior, genunchi, glezna, sani etc) insotit de nevoia compulsiva de obtine satisfactia sexuala in prezenta acestora.
Obiectul sau fetisul este folosit pentru masturbare sau poate fi inclus in activitatea sexuala cu partenerul pentru a produce excitare.
Obiectul fetisist este investit erotic
Experientele emotionale din copilarie se afla la baza acestei fixatii erotice, atunci cand copilul a ales un obiect “fetis” care sa suplineasca prezenta securizanta si afectuoasa a unui adult. In prezenta acestui obiect, chiar daca au trecut anii, fetisistul se simte linistit.
Mai mult, faptul ca a impregnat primele sale emotii erotice in aceste obiecte (lenjerie, ciorapi, pantofi cu toc etc) sau parti ale corpului care au acum forta de a-l fascina sexual si a-l linisti (picioare, sani, fese etc) determina comportamentul fetisist.
Ce anume da forta unui fetis?
Sunt cazuri in care forma fetisului este importanta: de exemplu, pantofii cu tocul inalt. In alte cazuri, materialul din care este confectionat fetisul (matase, piele) este cel care atrage. Forta unui fetis este data de obiectele care au fost sau sunt in contact cu persoana dorita sau care sunt asociate cu excitarea erotica (picioare, sani etc).
Fetisismul se dezvolta in conditiile in care persoana in cauza se centreaza asupra experientei si trairii erotice provocate de aceste obiecte-simbol.
Persoana fetisista acorda mai multa importanta obiectului decat relatiei cu o fiinta umana
Daca unul dintre parteneri este fetisist (de exemplu, adora doar picioarele sculpturale sau sanii mari ai persoanei iubite), celalalt partener traieste un sentiment de frustrare deoarece se simte dorit doar pentru o parte a lui si nu in totalitate. Ca si cum ar fi redus la un obiect.
Cauzele fetisismului nu sunt clar intelese
Unele teorii sustin faptul ca fetisismul s-a dezvoltat in urma experientelor din mica copilarie, in care obiectul era investit cu putere speciala si a starnit excitatie sexuala.
Alte teorii afirma ca acesta isi are originile in copilaria tarzie si adolescenta (in special, in conditiile asociate cu masturbarea).
Potrivit studiilor, “fetisistii” au abilitati sociale slab dezvoltate, sunt destul de izolati in viata lor si au diminuata capacitatea de a stabili intimitatea.
Cand devine fetisismul tulburare sexuala?
Atunci cand persoana nu isi poate trai sexualitatea, fetismul devine o tulburare sexuala.
Solicitand sprijin de specialitate, cel prins in acest mecanism al tulburarii sexuale poate invata sa aiba relatii armonioase, atat din punct de vedere emotional, cat si erotic.
PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut