Depresia, un dusman care poate fi invins

by paulairimia on 05/03/2011

Depresie-negativism

Depresia este legata de un sentiment de pierdere. Se poate manifesta in urma unui esec, doliu, o mare dezamagire, pierderea stimei de sine, o tulburare organica, lipsa dragostei.

80% dintre oameni au in timpul vietii lor momente de depresie.

Cand vezi doar partea goala a paharului
Fiecare om stie ce inseamna tristetea. In depresie insa, aceasta traire este deosebit de intensa. Pe langa sentimentul sfasietor de tristete, cel afectat vede numai partea negativa a lucrurilor, isi pierde interesul pentru activitatile obisnuite, nu se mai mobilizeaza, are dificultati de concentrare si se izoleaza de ceilalti. Intreaga lui viata este bulversata. La acestea se adauga oboseala, tulburari ale apetitului alimentar (insotita de scaderea sau cresterea in greutate), tulburari digestive, insomnii. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 100.000.0000 (o suta de miloane) de oameni din lume sufera de depresie.

Stresul este “fratele cel mic” al depresiei
Exista o legatura stransa intre stress si depresie. Acesta ne afecteaza increderea si bucuria de a trai, potentialul personal si eficienta in munca, echilibrul afectiv, sanatatea. Pierderea locului de munca, de exemplu, determina aparitia stresului confruntarii cu dificultati financiare. Si cum un necaz nu vine nicciodata singur, omul coplesit de griji are insomnii, isi pierde bucuria de viata, pofta de mnacare si sexuala, iar de aici pana la depresie nu este decat un singur pas.

Testosteronul reduce depresia la barbati

In Jurnalul American de Psihiatrie au fost publicate rezultatele unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard. Obiectul cercetarii l-a constituit legatura dintre nivelul scazut de testosteron si depresia masculina. S-a constatat ca barbatii depresivi care au primit suplimente de testosteron au remarcat o imbunatatire semnificativa a starii lor. Recomandarea oamenilor de stiinta este ca barbatii care nu reactioneaza la medicatia antidepresiva sa se supuna invetigatiilor pentru a se stabili nivelul de testosteron. Studiile pe aceasta tema vor continua.
In ceea ce priveste femeile, datele statistice arata ca risca de doua ori mai mult decat barbatii sa sufere de depresie. Modificarile hormonale care apar dupa nastere, in timpul ciclului menstrual si menopauzei vulnerabilizeaza psihicul feminin si favorizeaza aparitia depresiei.

Ce spun specialistii?
Exista varste la care oamenii pot fi afectati mai usor de depresie(32-35 ani si 55-60 ani), adica in momentul de solicitare maxima(ca parinte, sot, angajat) si cel al pensionarii. Cel care a trecut printr-o depresie simte ca s-a schimbat. Are tendinta de a se raporta la cel care a fost odata si constata cu durere ca nu mai este acelasi. Acel episod l-a marcat emotional.
Intr-adevar, nu mai este acelasi. Devine mai vulnerabil la revenirea altui episod. Dupa primul episod depresiv, probabilitatea reaparitiei este de aproximativ 30-40%. Dupa al doilea, probabilitatea creste cu 60-70%, respectiv 80-90% dupa al treilea.

Psihoterapia cognitiva trateaza cu succes depresia
Studiile arata ca terapia cognitiva trateaza cu succes 67% din cazurile diagnosticate cu depresie si reduce riscul revenirii episoadelor depresive. Terapia comportamentala si cea interpersonala au un procent de succes comparabil cu al terapiei cognitive.
Terapia cognitiva are ca scop corectarea structurilor de gandire negativa care mentin si agraveaza depresia.
Terapia comportamentala ajuta pacientii sa invete strategii noi pentru a face fata problemelor personale si pentru a fi constienti de evenimentele fericite ale vietii lor
Terapia interpersoanala se bazeaza pe principiul ca stresul si constrangerile personale sunt cauzele depresiei. Persoana invata cum sa devina constienta de relatiile sale cu ceilalti si sa le imbunatateasca.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

Leave a Comment

Previous post:

Next post: