Cele mai frecvente greseli tip capcana in dragoste!

by paulairimia on 21/04/2011

Greseli-femei-indragostite

Da, exista greseli capcana pe care le-ai facut si tu si pe care le fac multe dintre femei atunci cand se indragostesc! Unele femei cad in capcana idealizarii partenerului. Altele ajung sa dezvolte o dependenta de el. In fine, sunt si urmase ale Evei care descopera in relatia de dragoste ca le lipseste increderea in sine sau sunt pe cale de a pierde contactul cu prezentul. Este frumos atunci cand te indragostesti ! Dar pentru a transforma acest debut magic intr-o relatie frumoasa si durabila este nevoie sa iti infrunti anumite obiceiuri gresite. Stii ce calitati si ce defecte ai ?

Tendinta de idealizare

« Iubitul meu este puternic, tandru, galant! » – iti spui. Se pare ca ti-ai intalnit partenerul ideal !
Aminteste-ti ca sentimentul acesta l-ai avut de fiecare data cand ai inceput o relatie. Nu cumva ai tendinta sa-ti idealizezi partenerul si sa proiectezi fantasmele de fericire asupra lui?
Cauta sa-l vezi asa cum este cu adevarat ! Nicio persoana nu este perfecta, iar atunci cand rutina cotidiana se instaleaza, apare dezamagirea.
Pentru a construi o relatie pe termen lung, nu-ti pierde capul si fa diferenta intre realitate si imaginatia ta. Care sunt adevaratele sale calitati ? Fara a ajunge in cealalta extrema (centrarea asupra defectelor si exacerbarea lor), ia cunostinta de micile defecte ale iubitului tau.

Neincrederea in sine

Vrei sa-ti intalnesti sufletul pereche si iti doresti sa plutesti de fericire !
Totusi, despre tine nu ai o imagine adecvata. Te vezi urata, neinteresanta, te straduiesti sa iti acoperi defectele si iti faci griji ca « el » le-ar putea observa si il vei pierde. Pana la urmatoarea intalnire, iti trec prin minte ganduri negre : « Oare este multumit ? Oare ii face placere compania mea ? Oare se va plictisi ? Ar trebui sa fac asta… ar fi trebuit sa fac altfel etc »
Prostii ! Tu nu te iubesti pe tine si nu te accepti asa cum esti in acest moment. Cum crezi ca te va accepta altcineva ? Renunta la aceste obiceiuri, lupta cu gandurile tale disctructive si pesimiste, mai ales cu cele care iti afecteaza imaginea de sine. Aminte-ti ca un om are nu numai defecte, ci si calitati.
Tu ce calitati ai ? Pentru ca ai acele calitati la care te-ai gandit, meriti sa fii iubita. Sa nu uiti asta !

Pierderea contactului cu prezentul

O seara romantica…trandafiri, cina la lumina lumanarilor, dragoste …Ii povestesti viata ta in timpul cinei sau sa ii marturisesti cu cata durere te-au marcat relatiile amoroase anterioare…
Iti promisesei sa nu mai faci destainuri atat de repede… Dar iata ca repeti aceleasi greseli deoarece, inconstient, te intorci in trecut si nu traiesti momentul prezent. Repeti aceleasi tipare comportamentale, chiar daca ele sunt inadecvate. Mintea ta lucreaza febrila la planuri de viitor, te gandesti la apropiatele week-end-uri amoroase, la copiii frumosi pe care o sa-i aveti…
Din pacate, nu traiesti « aici si acum », adica la timpul prezent. Analizeaza ceea ce iti spune, studiaza-i gesturile, reactiile, atitudinea ; afla cum gandeste despre el, viata, lume etc. Cauta sa-l cunosti cu adevarat si nu trai visand cu ochii deschisi !

Tendinta de a deveni dependenta

De obicei, o femeie indragostita este atenta sa fie pe placul prietenilor iubitului ei, familiei lui ; este pregatita sa isi schimbe obisnuintele de viata daca simte ca asta ar dori el…
Risti sa ajungi iarasi intr-o capcana : neglijandu-te in favoarea partenerului tau, devii dependenta de dorintele si nevoile lui ! Mai mult, consideri ca ele sunt mai importante decat dorintele tale.
In adancul sufletului tau, crezi ca daca faci totul pentru el, te va iubi si mai mult. In realitate, sacrifiul tau sta la baza acestei relatii. De ce sa ajungi in situatia in care nu mai stii cine esti tu si te intrebi ce ai devenit ? Satelitul lui? Cultiva-ti indepedenta ! Obisnuieste-te sa iti afirmi propriile dorinte, sentimente, convingeri astfel incat relatia voastra sa fie un parteneriat, iar nu o dependenta!

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Tel : 0722190824

Articol publicat in revista Copilul Meu

{ 2 comments… read them below or add one }

janis26 April 22, 2011 at 18:11

excelente observatii!

Reply

cecilia April 30, 2011 at 01:00

de multe ori in viata, e bine sa tinem cont de consiliile unui specialist, de multe ori e bine sa punem in practica ceea ce ne spun ei, sa nu jucam teatru cu propria viata,intr-o relatie e bine sa nu ne ascundem in dosul unei masti, sa incercam sa traim independenti unul fata de celalalt, bine zis…intotdea-una citesc aceste articole cu mare interes si nu ca nu as mai avea nimic de invatat, ba dimpotriva, incep sa-mi revizui viata si observ cit de multe greseli am facut, cit am depins de o relatie si cit de capturata de prea multe iubiri oarbe…cind trebuia sa vorbesc, am tacut, cind trebuia sa privesc adevarul, m-am lasat coplesita de putinul oferit,parindu-mi ceva imens; n-ar strica daca am merge din cind in cind la un psiholog, asta ar ajuta mult, enorm poate.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: