In fiecare secunda in lume se beau 15 000 de cesti de ceai. Alb, rosu, negru sau verde, fierbinte sau cu gheata, cu sau fara lapte, doua miliarde de oameni degusta zilnic bautura numita ceai.
Originea ceaiului se pierde in timpuri stravechi. Adesea este legata de anul 2700 i.e.n Se pare ca primele plantatii de ceai pomenite in documente ar fi fost in provincia Yunnan din sud-estul Chinei si Assamul Superior din India. In Japonia, ceaiul ajunge in jurul anului 700 e.n., iar in Europa este cunoscut din anul 1606 prin intermediul olandezilor si campaniei lor in Indiile Orientale. Primele lazi cu ceai pentru Europa au fost incarcate pe navele olandeze care veneau din Java. Olandezii ofereau 3 lazi cu salvie (planta aromata cultivata in Europa), contra unei lazi cu ceai. Convingerea lor era ca aceasta planta ii va cuceri pe asiatici, insa …surpriza! Ceaiul asiatic i-a cucerit definitiv pe europeni!
“Ceaiul este, dupa apa, cea mai consumata bautura de pe mapamond”
Ceaiul imbunatateste randamentul intelectual
Ceaiul (planta Camelia Sinensis) este o importanta sursa de antioxidanti care au ca efect intarirea imunitătii naturale, protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi si intarzierea imbatranirii.
O frunza de ceai contine 40% glucide, 20%proteine, 2% lipide, 9% minerale (mangan, magneziu, fluor, potasiu), vitamina C, vitamine din complexul B si altele.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Ohio a realizat un studiu asupra efectelor anticancerigene ale ceaiului verde. “Polifenolii pe care ii contine ceaiul verde stopeaza producerea unei enzime proteolitice incriminate in producerea metastazelor” a fost concluzia studiului. Adica au rol preventiv. Ceaiul verde este protector vascular, reduce riscul afectiunilor digestive si stimuleaza sistemul imunitar. Are efecte psihostimulante, creste capacitatea de concentrare a atentiei si rezistenta la stress, imbunatateste memoria si randamentul intelectual; revigoreaza tonusul psihic si este revitalizant general.
Leacul potrivit la “of-ul” potrivit!
Fie ca esti obosit, stresat, deprimat, nervos, apatic, anemic, nu te lasa coplesit! Bea un ceai autohton! Ceaiurile din fructe de maces, catina si frunze de urzica sunt indicate in caz de avitaminoze si stari de oboseala. Ghimbirul si sunatoarea alunga grijile si tensiunea. Esti furios? Alege: menta, soc, sunatoare, valeriana, roinita, pelin, musetel, maghiran. Esti deprimat? Menta, rozmarinul si valeriana au efect anti-melancolic. Ai insomnii? Ciubotica cucului si florile de tei sunt recunoscute pentru efectul lor calmant. Te plangi ca ai probleme de concentrare? O bautura din ceai de urzici proaspete iti este potrivita.
Grupele sanguine voteaza in unanimitate cu ceaiul verde
Ca apartii grupei A, 0, B, AB, ceaiul verde iti va mari rezistenta la stres. Ceaiul negru te va stimula excesiv, asa ca ar fi bine sa il eviti.
Grupa A. Pui mult suflet in ceea ce faci. Suprasolicitarile ameninta sa iti epuizeze resursele energetice si sa iti zdruncine imunitatea, dar ceaiul verde iti mentine tonusul.
Grupei 0. Preferi un stil de viata activ. Cand esti obosit si stresat bea ceai verde. O sa observi cum puterea de concentrare si rezistenta la oboseala va creste si vei fi surprins ca ai atata initiativa. Asta se datoreaza efectului psihostimulant al ceaiului verde.
Grupa B. Echilibrul este trasatura care te defineste. Pentru o mai buna armonizare a emotiilor, ceaiul de sunatoare este ingerul tau pazitor.
Grupa AB. Esti mai degraba misterios si rezervat. Stresul intelectual te oboseste. Pentru ca randamentul sa nu iti scada dramatic, nu uita ca aliatii tai sunt ceaiul de macese si musetel.
Vrei sa mananci…ceai?
In Thailanda si Birmania, ceaiul se conserva pentru consum ca o leguma, nu ca o bautura. Mon-khmer este un fel de varza acra din… ceai. Cum se prepara delicatesa? Dupa recoltare, frunzele sunt fierte in aburi, iar apoi se invelesc in frunze de bananier sau in bucati de bambus. Astfel se pastreaza in urcioare si sunt lasate sa fermenteze timp de mai multe luni, uneori un an. Cand sunt gata, sunt spalate cu minutiozitate si marinate in ulei de susan, asezonate cu lamaie, sare, usturoi si piper. Se servesc alaturi de mancaruri rafinate si crocante: mazare sau usturoi prajit, susan copt si creveti uscati. In Birmania, se degusta de obicei la sfarsitul mesei, in momentul pauzei de cafea.
Pregatirea ceaiului este un exercitiu spiritual
Nu este nimic de ascuns. De vrei sa pregatesti un ceai bun si sa te bucuri de el, este important sa traiesti momentul prezent, fara sa lasi gandul sa se intoarca in trecut sau sa se abata in viitor. Ia aminte la fiecare gest pe care il faci. Simti cum respiri? Rasuflarea ta trebuie sa fie in armonie cu fiecare gest. Pregatirea unui ceai bun inseamna sa devii constient de starea de spirit, de ceea ce se afla in jurul tau si de propriile dorinte. Astfel, intregul ceremonial ar reflecta imaginea ta spirituala. Orice emotie intensa, orice bulversare afectiva strica aceasta armonie. De aceea, inainte de a degusta ceaiul, detaseaza-te de toate grijile si temerile, cauta sa fii in armonie cu tine pentru a putea transmite si celorlalti aceasta liniste.
Un ceai bun se prepara dupa reguli de aur
Pastreaza ceaiul intr-o cutie ermetic inchisa, ferita de lumina si umiditate. Calitatea apei pe care o folosesti pentru preparare este de asemenea importanta. Apa usor carbonatata si cea de izvor ar fi de preferat celei de la robinet. Vrei sa pregatesti un ceai bun? Urmeaza acest ritual:
1. Incepe cu ceainicul; ideal ar fi sa folosesti un ceainic de portelan si sa ai gija sa fie cald. Clateste-l cu apa fierbinte.
2. Pune in ceainic o lingurita plina cu ceai; pentru fiecare ceasca aproximativ 2,5 grame de frunze.
3. Apa trebuie pusa la fiert intr-un recipient folosit numai in acest scop. In momentul in care incepe sa fiarba, varsa o singura data peste frunze cantitatea de lichid dorita.
4. Acum, asteapta sa se infuzeze. Timpul de infuzare este intre 2-5 minute.
5. Amesteca rapid cu o lingura in continut si toarna licoarea in cesti.
Gata! Ceaiul indian si de Ceylon se consuma, de preferinta, cu lapte rece. Cel chinezesc, fie ca este aromat, fie ca este verde, se consuma simplu.
Arta divinatorie in frunzele de ceai este amenintata sa dispara
Inca din timpuri stravechi,oamenii au incercat sa smulga viitorului unele din secretele sale prin interpretarea dispunerii micilor frunze aromate. In tarile orientale, ghicitul in ceai (ca ritual) era o practica obisnuita; astazi pare a fi uitata. Existau ghicitori specializati in această arta divinatorie. Ghicitul presupune calm, capacitate de concentrare, dar si rabdare pentru observarea atenta a aranjarii frunzelor. Mai mult, o imaginatie bogata faciliteaza interpretarea.
In China si Japonia, ritualul ceaiului acompania exercitiile de meditatie. Daca vrei sa ti se ghiceasca in ceai, nu trebuie decat sa bei dintr-o ceasca cu ceai traditional. Ceea ce ramane pe fundul cestii, se rastoarna intr-o farfurie din ceramica alba. Configuratia frunzelor umede, varietatea de forme si simboluri reflecta starea prezenta si viitorul tau. Din pacate, aceasta arta este pe cale de disparitie.
Un bun de folosinta indelungată – plantatiile cu ceai!
Ceaiul se cultiva in regiuni cu clima calda si umeda, cu ploi abundente. Este, de fapt, un arbust cu frunze verzi, a carui inaltime poate varia de la 1,20 metri pana la 10-15 metri. Plantatia de ceai incepe sa rodeasca dupa 3-4 ani si poate furniza frunze timp de 10-15 ani. In functie de procentul la care participa pentru productia mondiala, cele mai mari tari producatoare de ceai sunt:
India (31%), China (24%), Sri Lanka (10%), Kenya (10 %), Indonezia (5 %), Japonia (4 %), Bangladesh (3 %), Turcia (3,5 %), Argentina (1%), Iran (1%), Malaezia (1%), Taiwan (1%), Vietnam (1%).
Ceaiul nu este numai o bautura, ci o adevarata terapie. In numeroase culturi, ceaiul a inspirat ceremonii a caror esenta este profund filozofica si umanista: Gongfu Cha, ceremonia ceaiului chinezesc de inspiratie taoista; Chanoyu, ceremonia japoneza de inspiratie budista zen; Five o’clock, ritualul ceaiului englezesc; ritualul samovarului, ritual rusesc de inspiratie crestin ortodoxa. Sa pregatesti si sa bei un ceai bun devine un exercitiu de cunoastere de sine si a lumii in care traiesti, care se aprofundeaza cu fiecare ritual.
PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Articol aparut in revista Psihologia Azi nr. 7, 2005
{ 1 comment… read it below or add one }
Am citit fiecare cuvint si fiecare fraza, cuvinte intelepte si mai presus folositoare pentru fiecare om de rind, ar trebui sa dam mai multa importanta acestor oameni, nu multi cunosc proprietatile unui ceai si-l beau asa la voia intimplarii, e bine asadar sa mai urmarim si sa citim, sa ne documentam si sa ne ingrijim sanatatea asa cum o spun si terapeutii…