Cauzele psihice ale alergiilor

by paulairimia on 02/03/2011

Alergii-factori-psihologici

Ma doare capul si,de cateva zile, sunt ingrozitor de iritabila. Uffff! Nici sa dorm nu mai
pot! Si colac peste pupaza, mi-au aparut si buburuzele astea rosiatice pe corp si ma scarpin, mai sa imi rup pielea. Ce-oi fi patit?

In Europa, maladiile alergice sunt mai frecvente in Vest decat in Est. Numarul lor a crescut ingrijorator dupa anii ’60. Aceasta constatare nu este surprinzatoare daca te gandesti la diversificarea exploziva a produselor alimentare si la faptul ca poluarea este mult mai intensa decat acum o jumatate de secol.
Potrivit OMS, alergiile se situeaza pe locul 6 in clasamentul maladiilor in lume. Alergiile respiratorii (astm si rinita alergica) si cele cutanate (dermatita atopica, eczema de contact, urticaria etc) sunt mai raspandite in randul populatiei. Iar numarul persoanelor care sufera de alergie alimentara creste constant.
Simptomele variaza in functie de tipul de alergie : de la stranut, tuse, congestie nazala in cazul alergiilor respiratorii si medicamentoase, la indigestii, dureri de cap, iritatii pe piele si senzatii de mancarime in cazul alergiilor alimentare si la intepaturile de insecte. La acestea se adauga: insomnii, migrene, iritabilitate. Desensibilizarea, terapie prin care se introduc mici doze din alergenul respectiv in corp pentru a-i trezi reactii adecvate de aparare, ramane un mecanism de preventie. “Paza buna trece primejdia rea!” astfel ca evitarea contactului cu alergenii medicamentosi, alimentari, sau cei inoculati prin intepatura de insecte este cea mai buna terapie.

Distrugeti inamicul!
Impotriva “agresiunilor” din mediul extern, corpul tau se protejeaza prin piele si mucoasele cailor respiratorii si digestive. Insa alergenul (substanta alergică) trece dincolo de barierele de protectie! “Adversarul” este reperat si identificat de catre celulele sistemului imunitar, care inregistreaza toate caracteristicile sale. Cand va indrazni sa apara din nou, il va recunoaste si va fabrica anticorpi pentru a-l combate. Astfel se declanseaza alergiile, reactii imunitare anormale la substante care in mod obisnuit nu sunt nocive. Poti reactiona astfel la un aliment, un medicament, polen, praf, par de animale, acarieni sau veninul catorva insecte. Sistemul imunitar, gardianul organismului tau impotriva substantelor straine, produce anticorpi si alte substante chimice cu rol in aparare. Numai ca, uneori, mai face si greseli. In mod eronat, claseaza o substanta ca fiind periculoasa (cand de fapt nu este) si elibereaza in exces histamine (“arme” chimice) cu scopul de a o distruge. Reactiile alergice se manifesta prin simptome specifice unei rinite alergice, astm, eczeme, urticarie. In formele grave, apare socul anafilactic sau edemul Quinche (reactie inflamatorie brusca si violenta acompaniata de senzatii de inabusire). Aceste cazuri necesita o interventie medicala urgenta.

Remedii găsesti acolo unde nu te astepti!
Potrivit unui studiu recent, publicat in revista The Lancet, consumul de vitamina E ar oferi protectie in cazul catorva alergii la adulti. Dr. Andrew Fogarty, profesor al Universitatii din Nottingham (Anglia) a inclus in studiu aproximativ 2600 adulti, cu varste de la 18 pana la 70 ani. Cercetarea a evidentiat faptul ca fiecare miligram suplimentar de vitamina E (fata de consumul mediu) reduce cu 5% procentul anumitor anticorpi prezenti in sange. In schimb, la peste 7 mg de vitamina E pe zi, efectul diminueaza. Aporturile nutritionale recomandate sunt de 12 mg pe zi la adulti. Vitamina E este liposolubila (solubila in grasimi) si se gaseste mai ales in uleiuri (floarea soarelui, porumb, seminte de struguri), germeni de grau, legume verzi (salata, varza, spanac), migdale, alune, peste si produse lactate grase, ficat, oua.

Pericolul pandeste din … farfurie!
Exista mai multe tipuri de alergii: alimentare, cutanate (de exemplu, urticaria), respiratorii (astm, rinita), medicamentoase sau cauzate de intepaturile de insecte. Alergiile alimentare au inregistrat o crestere exploziva in ultimul secol. De vina sa fie tehnicile moderne folosite in industria alimentara (pasteurizarea, congelarea) sau amelioratorii de gust-aroma etc? Un “patrimoniu” genetic alergic si anumite conditii de mediu favorizeaza aparitia acestui tip de alergie. Exista diferite tipuri de alergeni alimentari: cirese, piersici, prune, ierburi aromatice, leguminoase, banane, avocado, oua, crustacee, peste, lapte, grau, carne de vita, arahide, scoici etc. Cu cat nivelul de procesare al hranei creste, cu atat este mai dificil de luptat cu alergia.
La copii, ouale, laptele, cacaoa, mustarul si pestele (morunul) sunt la originea a 82 % din alergiile alimentare. Alergia la laptele de vaca afecteaza intre 2%-5% dintre copiii de mai putin 2 ani si actioneaza adesea ca un factor declansator de reactii alergice.

De vina sa fie stresul?
In cursul eforturilor tale de adaptare la solicitarile de viata, “bulversarea” comportamentala si emotionala antreneaza modificari neuro-endocrine complexe care au la randul lor repercursiuni imunologice. Astfel, o afectiune cutanata sau viscerala care ar putea fi in relatie directa cu stresul (declansatorul reactiilor alergice). Stresul perturba echilibrul tau psihoemotional. Potrivit unui studiu european, episoadele de stres acut (moartea cuiva drag, divortul etc) ar putea determina aparitia unei crize de astm. Intr-adevăr, trebuie luate in calcul toate cauzele tulburarii, atat factorii exteriori (substante alergene), cat si factorii (psihologici) care caracterizeaza felul de a fi al fiecaruia. Solutii iti ofera medicina alopata si cea alternativa: acupunctura, homeopatia, fitoterapia. Suplimentele nutritionale si extractele din plante pot concura sa previna alergiile si sa amelioreze simptomatologia. Trebuie doar sa cauti ceea ce ti se potriveste.

“Alergicul este intr-o continua cautare a sigurantei emotionale”

Pielea este harta emotiilor tale
Conflictele tale interioare gasesc cai prin care te atentioneaza ca pentru tensiunea pe care o resimti ar fi bine sa gasesti o solutie! Pielea si mucoasele sunt terenul de manifestare al acestui zbucium sufletesc. Daca esti alergic, te macina o nesiguranta emotionala si ai o stransa dependenta fata de mama. De cele mai multe ori iti inhibi reactiile ostile, iar in relatiile cu cei dragi este extrem de dificil sa suporti distantarea. Daca te numeri printre persoanele cu alergii severe, ai o mare nevoie de protectie si de siguranta afectiva. Pielea devine astfel o oglinda care descopera ceea ce ascunzi in tine, dar si o cale de comunicare a emotiilor. Te albesti de groaza, te albastresti de furie, te inrosesti de rusine, te ingalbenesti de gelozie… Pielea nu ramane indiferenta in fata stresului. Persoanele usor iritabile, tensionate, agitate, ingrijorate se plang deseori de mancarimi ale pielii (urticaria). In general, cei care au urticarie sunt vulnerabili emotional, pasivi in relatiile cu ceilalti, tematori si nesiguri. Iar pruritul se agraveaza in perioadele extrem de stresante.

Cauta mai intai in trecut!
Totul a inceput inca din vremea primelor senzatii de contact tactil cu mama. Ceva s-a rupt atunci si poate fi cauza pentru care ai dificultati in relatiile personale: o respingere, o despartire, etc
Eczema infantila indica, de exemplu, o tulburare a relatiei mama-copil.O mama poate evita sa aiba o legatura plina de tandrete cu copilul deoarece se teme sa nu-i faca rau sau din prea multă grija. De fapt, acest refuz ascunde o ostilitate inconstienta impotriva copilului.
In cazul psoriazisului, astmului bronsic, urticariei, componenta emotionala influenteaza evolutia maladiei. Supararea, teama, vinovatia si chiar problemele sexuale se asociaza cu mancarimea psihogena. Alergiile iti indica faptul ca sanatatea si sentimentul de siguranta iti sunt amenintate. Si, mai ales, ca a venit vremea sa te intorci asupra ta insuti pentru a gasi cheia problemelor pe care le ai.

PAULA IRIMIA
Psiholog, psihoterapeut

{ 1 comment… read it below or add one }

cecilia March 6, 2011 at 22:27

gasesc interesant tot ce scrii si este bine de stiut ca toate articolele ajuta la dezvoltarea mentala si fizica

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: