Cateva secrete pentru a mentine armonia in cuplu

by paulairimia on 10/07/2012

Toate cuplurile isi doresc sa pastreze acel farmec al inceputului relatiei. Privesti cu admiratie si nostalgie la cei a caror complicitate se observa si dupa multi ani. Care este secretul? Cum au reusit sa pastreze scanteia aceea din privire dupa atata timp?

Cuplurile care ajung sa sarbatoreasca nunta de diamant au cateva “secrete” de convietuire:

Comunicarea
Comunicarea este cheia unei relatii de durata. Incompatibilitatea dintre parteneri se estompeaza in fata disponibilitatii si abilitatii lor de a comunica.
Invata sa iti exprimi cu diplomatie frustrarea, nelinistea, furia, dezacordul, asa cum iti exprimi si bucuria sau implinirea! Partenerul iti va aprecia sinceritatea, legatura devine mai profunda si de durata, insa cel mai important lucru este ca, discutand deschis despre neintelegerile voastre, nu veti lasa resentimentele sa va macine relatia.
Atata timp cat comunicati constructiv si cu diplomatie, relatia va dainui! Identificati proiectele comune si faceti-va timp pentru ele!

Respectul reciproc

In special femeile cred ca trebuie sa faca totul pentru a deveni un intreg cu partenerul si pentru a avea un cuplu de vis. Astfel, ajung sa isi transforme personalitatea pana la identificare. Este o greseala!
Dimpotriva, ideal este ca un cuplu sa fie compus din doua personalitati distincte si fiecare sa isi pastreze o relativa independenta.
Nu incerca sa iti schimbi partenerul si nici sa iti schimbi modul de a fi doar pentru a-i face pe plac celuilalt! Este adevarat ca pentru a mentine un echilibru in viata de zi cu zi, este nevoie sa faci unele compromisuri, insa este distructiv sa ajungi sa renunti la tine si sa fii de acord cu tot ceea ce contrazice principiile tale de viata.
Pastreaza-ti independenta si o arie de activitati separate!
Respectati-va reciproc libertatea si modul propriu de a fi!
Renunta la incercarea de a-ti face partenerul sa se schimbe si sa devina ceea ce ai vrea tu sa fie! Frustrarile acumulate va vor distruge putin cate putin.

Acceptarea si intelegerea diferentelor

Nu intamplator se spune ca femeile sunt de pe Venus si barbatii de pe Marte! Chiar suntem diferite de barbati ca mod de a gandi si a simti.
Exista atat diferente fizice, cat si psihologice intre un barbat si o femeie. Asa ca va trebui sa accepti diferentele si sa nu te superi atunci cand iti spune: “Iubito, nu arati chiar rau in seara asta!”, cand de fapt tu te asteptai sa exclame: “Arati fabulos si ma topesc de dragul tau!”.
Poate ca nu iti spune: “Te iubesc” de fiecare data, dar simti asta. Poate ca pastrezi scrisori de la inceputul relatiei voastre, mici nimicuri si te surprinde ca el nu s-a aratat un asa inversunat colectionar al amintirilor voastre.
Invata sa traiesti cu iubitul tau, nu cu o imagine idealizata despre el!
Aminsteste-ti ca femeile au un mod de a gandi si simti un pic diferit de al barbatilor!
Asa nu vei mai fi tentata sa interpretezi totul si vei fi mult mai toleranta cu o multime de lucruri pe care le face sau le spune.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Tel: 0722190824

{ 1 comment… read it below or add one }

lidia March 12, 2013 at 13:28

Foarte ok articolele tale. Mai scrie-ne, poate invatam si noi cate ceva!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: