Anorexia si bulimia. Cand alimentatia scapa de sub control!

by paulairimia on 23/02/2011

Tulburari alimentare

Traim intr-o perioada in care supletea este la mare pret. Sa recunoastem, fiecare dintre noi se ingrijoreaza in privinta greutatii, cel putin ocazional. Anorexicii sau bulimicii duc insa aceste griji la extrem si isi dezvolta obisnuinte alimentare anormale, care le ameninta sanatatea si chiar viata.

Anorexicii au o imagine distorsionata a corpului lor, se vad supraponderali, chiar daca sunt ingrijorator de slabi. Anorexia si bulimia sunt tulburari alimentare care ruineaza sanatatea corpului. Una din 10 persoane anorexice moare, se sinucide sau are complicatii medicale – infarct sau blocaj renal.

Persoanele cu tulburari alimentare au obiceiuri bizare
Deseori, nu vor sa se hraneasca si isi formeaza obiceiuri ciudate ca, de exemplu, refuzul de a manca in fata altora. Astfel, pierd drastic in greutate, dar infometarea poate duce la moarte. Bulimicii consuma alimente in cantitati excesive, apoi isi provoaca voma sau iau laxative si diuretice pentru a „arunca” caloriile din organism. De multe ori mananca pe ascuns si se simt dezgustati de ei pe masura ce se indoapa. Atunci cand vomita, se simt eliberati de tensiunea interioara. Sunt doua categorii de bulimici: unii care fac in asa fel incat sa scape de calorii dupa ce au mancat, iar altii care nu fac asta, ci doar au episoade cand mananca impulsiv, fara autocontrol, asa-numitele „orgii alimentare”.

Imaginea de sine este afectata
Anorexia si bulimia sunt precedate de obicei de o dieta foarte stricta si de pierdere in greutate. Cu timpul, aceste comportamente alimentare incep sa aiba un impact distructiv asupra imaginii de sine si afecteaza calitatea vietii celui aflat in aceasta situatie. Conform datelor furnizate de Institutul de Sanatate Mentala din SUA, adolescentele si tinerele reprezinta 90% din cazuri. Sunt situatii in care oamenii sufera de tulburari alimentare fara ca familiile si prietenii lor sa suspecteze vreodata ca acestia au vreo problema. Constienti insa de manifestarea lor anormala, persoanele cu tulburari alimentare se retrag din relatiile sociale, se izoleaza, isi ascund comportamentul sau neaga ca obiceiurile lor alimentare sunt problematice. Majoritatea oamenilor cu astfel de simptome au o slaba stima de sine, un sentiment de neajutorare si insatisfactie in privinta felului in care arata.

Cuvintele prietenilor ranesc
Anumite situatii pot grabi instalarea acestor afectiuni la persoanele hipersensibile. Fara sa fie constienti de impactul cuvintelor, membrii familiei si prietenii ii tachineaza in repetate randuri in privinta corpurilor lor. Si atunci, cei supusi tirului etichetarilor negative incep sa faca gimnastica, antrenamente dure pentru a-si pastra greutatea ideala.
Traumele psihice cauzate de viol, abuz, decesul persoanei iubite pot declansa, de asemenea, deprinderi alimentare anormale. Chiar si un eveniment fericit (nasterea unui copil, de pilda) poate determina o tulburare alimentara, din cauza impactului stresant al evenimentului asupra noului rol si asupra imaginii de sine.

In spatele fiecărui caz se afla o problema psihologica
Psihologul are un rol esential in tratarea cu succes a tulburarilor alimentare si este membru al echipei multidisciplinare implicate in rezolvarea cazului. Medicul evalueaza mai intai daca pacientul se afla in pericol fizic imediat. Apoi, psihoterapeutul identifica problemele de viata ale pacientului si exploreaza problemele psihologice din spatele tulburarii alimentare. Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat mai bine! Daca obiceiurile alimentare anormale continua prea mult, se inradacineaza mai puternic si sunt dificil de tratat. Majoritatea cazurilor pot fi tratate cu succes de catre specialisti in sanatatea mentala: psihiatri, psihologi, psihoterapeuti. Includerea psihoterapiei de familie sau de cuplu ajuta la solutionarea problemelor interpersonale legate de tulburarile alimentare.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

Articol publicat in revista Psihologia Azi, nr.5 2004

{ 2 comments… read them below or add one }

georgel cel fidel February 23, 2011 at 19:44

Hai! Așa! Să fii sănătoasă, la mai mare, la mai multe! Sunt mândră de tine, felicitări, spor și succes! Doamne-Doamne și eu te susținem! Tot înainte! Fii binecuvântată pe calea ta!

Reply

tulburari_alimentare October 27, 2012 at 14:17

In 2012 s-a infiintat un grup de suport pentru cei cu probleme alimentare (http://taa-romania.blogspot.ro/).
Întâlnirile T.A.A. (Tulburari Alimentare Anonimi)au loc săptămânal în București, în fiecare marți la mănăstirea Radu Vodă (str. Radu Vodă, nr. 24 A, 040275, sect. 4, București) şi în Timişoara.
Pentru informații vă rugăm să sunați la 0734514871 (Silvia) sau ne trimiteți un e-mail către taa.bucuresti@gmail.com

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: