Accepti un barbat dominator in viata ta?

by paulairimia on 09/03/2011

Dominare-dezastru-casnicie

Cu siguranta, un nivel bun de autocunoastere si autocontrol  poate aduce multa armonie intr-o relatie de dragoste. Pe de alta parte, lipsa de control asupra propriilor defecte aduce cuplul intr-o criza sau chiar il poate destrama.


Vom trai dupa regulile mele!
Barbatul care are ca trasatura dominanta de caracter egoismul si posesivitatea isi forteaza inconstient partenera sa se supuna regulilor lui de a vedea viata in general si cea de cuplu/familie in special. Se intampla acest lucru deoarece, femeia nu este intotdeauna constienta de nevoile ei sau nu indrazneste sa le exprime. Nu rareori, asteapta ca partenerul sa intuiasca sau sa ghiceasca nevoia ei de libertate si dorinta de a avea raporturi de egalitate.
Insa, cu un barbat dominator este nevoie sa lupti pentru aceasta egalitate si sa iti afirmi nevoia de libertate inca de la inceputul relatiei. Mai tarziu, cand relatia se va consolida, te vei simti “strivita” de el, oprimata si neinteleasa. Se intampla asta pentru ca ai cazut prada propriilor iluzii. Te-ai prins in capcana indragostirii de imaginea ideala a barbatului cu care traiesti si nicidecum nu ai acceptat la timp ceea ce reprezinta el in realitate. “Lasa ca se schimba el!” este o afirmatie pe care o fac multe femei si care hraneste aceasta iluzie.

Eu sunt cel care hotaraste, iar tu faci cum iti spun eu!
Pentru multe persoane dominatoare, nevoia de a detine „puterea” , de a dicta in relatia de cuplu este greu de controlat. Desi este dificil de constientizat, aceasta atitudine dominanta  este o alegere a celui care se poarta astfel. In aceste conditii, este greu sa spui ca iubesti pe cineva si sa faci abuz de putere asupra lui. Stransa in lanturile dependentei, vei incerca la un moment dat  sa evadezi si vei rabufni cu furie. Poate nu imediat, poate nici macar dupa o perioada mai lunga… Este posibil ca datorita educatiei primite sau unei mentalitati deformate, o femeie sa indure o astfel de viata in doi multa vreme. Dar intr-o zi, frustrarea isi va spune cuvantul. Relatia de cuplu nefiind un parteneriat, ci un raport de constrangere si control, nevoia de libertate si respect a celui subjugat va erupe.

Sa-mi port crucea sau sa ma eliberez?
O femeie prinsa in relatia cu un barbat dominator sau mai rau, violent, poate ajunge sa se desconsidere; se va vedea plina de slabiciuni si nedemna in a merita mai mult de la viata. “Trebuie sa-mi port crucea!” – se spune in popor. Cate femei nu gandesc astfel? Sau cate nu asteapta sa se intampla o minune care le va elibera? Nu rareori, femeia preia rolul de sotie „salvatoare”: inca mai crede ca daca ramane langa un astfel de barbat, poate-poate acesta se va schimba. Acceptand insa sa traiesti langa un sot agresiv si sa ii suporti constrangerile si  brutalitatea, renunti de fapt la respectul de sine si la demnitate.

Am nevoie de libertate!
Daca esti intr-o relatie cu un barbat dominator este important sa „negociezi” cu el si sa-l faci sa inteleaga nevoia ta de libertate, respect si incredere in relatia voastra. Este dificil sa-l faci sa renunte la satisfactia de a se simti mai puternic sau de a-ti controla viata. Insa, merita sa incerci.
Apeleaza la un specialist pentru a-ti corecta convingerile deformate despre tine, lume, viata si viitorul tau si pentru a-l ajuta si pe el sa renunte la obiceiurile distructive care va ameninta cuplul. Daca te iubeste cu adevarat, iti va respecta nevoia de libertate si va dori sa faca ceva pentru a va salva casnicia.
Pentru a vedea adevarata fata a lucrurilor ai nevoie sa iti reconsideri pozitia cu curaj si sa constientizezi ca meriti sa fii apreciata pentru ceea ce esti!

PAULA IRIMIA

psiholog, psihoterapeut

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: