Ai vrea sa spui NU cand seful iti cere sa lucrezi peste program sau atunci cand un amic de exaspereaza cu solicitarile lui. Te gandesti la insatisfactia pe care o vor resimti deoarece nu le vei indeplini cererile. Si iarasi lasi de la tine. Inca o data uiti sa iti exprimi, la randul tau, dorintele si nevoile.
Fie ca este vorba de prieteni, colegi, partenerul de cuplu si alti membri ai familiei, nu intotdeauna stii sa raspunzi cu Nu cererilor acestora. Aceasta dificultate te impiedica sa te afirmi in fata lor, sa fii tu insuti si sa te arati asa cum esti cu “riscul” de a nu le face pe plac. Un demers de autocunoastere, de analiza a motivelor care se ascund in spatele acestei dificultati se impune.
Sa presupunem ca ai o zi libera in care iti propui sa mergi la salon, sa iti cumperi ceva dragut, sa te intalnesti cu prietenii intr-un club…Te suna insa matusa (doar stii ca nu ii poti refuza nimic!) si te roaga sa o insotesti sa isi aleaga mobila noua. Cu o voce ezitanta ii vorbesti despre planul tau, dar ea insista…te gandesti ca ai putea sa o superi cu un refuz…”Nu! Nu pot sa ii fac asta matusii mele…Pentru mine va mai fi timp altadata.” De ce iti este teama sa ii spui “Nu”?
Schimba-ti atitudinea!
Multi oameni afirma ca adora schimbarea, dar in realitate lucrurile nu stau chiar asa.
Cei care se confrunta cu schimbarea trec printr-un proces complex care implica parcurgerea a 4 stadii: refuz, rezistenta, explorare si acceptanta. Acestea sunt convingerile care il domina pe cel care parcurge etapele unei schimbari.
1. Refuz: “Nu cred ca aceasta schimbare este necesara”. Atunci cand se confrunta cu schimbarea, cei mai multi dintre noi refuza sa recunoasca in primul moment ca au nevoie de ea.
2. Rezistenta: “Refuz categoric sa procedez in modul acesta pentru a ma schimba”. Continui sa respingi sa iti satisfaci nevoia de schimbare si chiar sa opui rezistenta.
3. Explorare: “As vrea sa stiu cat mai multe despre aceasta schimbare; sa imi revad atitudinea si sa determin implicatiile acestei schimbari”. Acum esti pregatit sa constati avantajele si dezavantajele acestei schimbari.
4. Acceptanta: “Cred ca schimbarea asta este grea, dar ma gandesc ca are un sens”. Ideea schimbarii este acceptata. Incet-incet, incepi sa iti ajustezi comportamentul pentru a te adapta din ce in ce mai bine si pentru a asimila noutatea intervenita.
Creierul altruistilor functioneaza putin diferit de al celorlalti oameni
Altruismul este legat de functionarea cerebrala si determinat genetic
Persoanele altruiste fac totul pentru binele celor din jur si rar refuza vreo solicitare. Pur si simoplu nu pot sa faca asta! Care sa fie cauza? Richard Ebstein, profesor de genetica la Universitatea Ebraica din Ierusalim a coordonat o cercetare in urma careia s-a descoperit o prima gena a altruismului. In concluzie, exista persoane care se sacrifica pe sine pentru binele celorlalti, iar acest comportament are o baza genetica.
O alta echipa de oameni de stiinta, specializati in neurologie, din cadrul Centrului Medical al Universitatii Duke, din Carolina de Nord, a identificat o regiune cerebrala raspunzatoare de comportamentul caritabil. Zona ar fi mult mai activa la persoanele generoase. Paradoxal, comportamentul de intrajutorare si devotament a dat tot timpul de furca adeptilor teoriei evolutioniste pentru ca el se impotriveste logicii mecanicii selectiei naturale.
In acest registru, scopul nu este transmiterea genelor sau supravietuirea speciei. Insa cercetatorii estimeaza ca motivatia acestui comportament altruist este legata de modul in care oamenii vad lumea. Altruistii sunt oameni care plaseaza binele si interesele celorlalti mai presus de nevoile lor, uneori chiar in detrimentul vietii lor. Greu de inteles din punct de vedere stiintific personalitatea Maicii Tereza! Pentru a masura dimensiunea spirituala nu s-au inventat inca instrumente!
Respectul de sine impune respect celuilalt!
Unii spun NU fie pe un ton ezitant, fie pe un ton agresiv. Lucrurile se complica si degenereaza in conflict, defensiva, neintelegeri si pierdere de timp. Altii spun NU cu fermitate si calm, impunand respect celor pe care ii refuza. Asertivitatea este o atitudine prin care esti capabil sa te afirmi in fata unei alte persoane, sa fii ferm, transant. Cu o conditie: sa il respecti pe celalalt. “Aceasta atitudine este importanta in toate situatiile de viata, personale si profesionale. “A fi asertiv’ asociaza doua calitati care par sa fie contradictorii: afirmare de sine si respectul fata de altul. A invata sa iti exprimi gandurile si dorintele fara a rani emotional pe cel de langa tine pare un lucru dificil de realizat, dar nu imposibil.
Limbajul nonverbal te tradeaza
Atunci cand vorbesti, informatia pe care o transmiti include partea verbala (cuvintele) si cea non-verbala (atitudini, gesturi, intnatia vocii). Uimitor este faptul ca principalul furnizor de informatie este limbajul non-verbal (70%).
Desi poti invata sa vorbesti ca marii oratori ai Antichitatii, cu siguranta este mai greu sa modifici expresivitatea mimico-gestuala, postura, tonul vocii. O mica fluctuatie a intonatiei, un rictus sau o infima modificare a privirii pot contrazice ce spui in cuvinte. Chiar daca spui Nu, u ton ezitant sau gesturile precipitate (de teama ca iti vei atrage respingerea celuilalt cu un refuz) vor dezvalui ceea ce tu gandesti cu adevarat: “Off! Bine! Las de la mine si de data asta!”
Ai convingerea ca nu poti spune Nu fara remuscari. Este timpul sa inveti sa faci acest lucru, mai ales ca apar diverse situatii in care sa formulezi un refuz dezvaluie cat de mult te respecti. Untilizarea unor tehnici teatrale si de improvizatie iti va permite sa iti dezvolti expresivitatea mimico-gestuala si intonatia. Exerseaza in oglinda; observa cat esti de convingator. Roaga un prieten sa iti spuna parerea lui sincera si repeta pana cand primesti confirmarea ca esti gategoric. Schimbati rolurile! Observa mimica, postura, gesturile, tonul vocii amicului tau atunci cand formuleaza un refuz. Nu uita: ai dreptul sa te afirmi!
PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Cititi si: