Gelozia, chin din dragoste?

by paulairimia on 16/03/2011

Gelozia iti distruge viata

Unii parteneri sunt extrem de gelosi si asta fara a avea un motiv intemeiat. Chinuiti de suspiciune si amenintati de singuratate, cer explicatii pentru comportamente si atitudini absolut normale:
„Te-ai imbracat asa de sexy pentru ca barbatii sa se uite dupa tine!”-spune el nervos. „Am observat ca eviti sa vorbesti la telefon in prezenta mea. De ce te ascunzi de mine?”
Si toata dragostea celor doi se naruie din cauza unui sentiment crunt de gelozie.

Intr-o relatie de cuplu, ca partener, este normal sa mai simti din cand in cand un “strop” de gelozie, dar atat cat sa il detii sub control. Drama incepe cand gelozia devine coplesitoare si ruineaza (ca o carie, incet, dar sigur) in primul rand pe cel care o simte, dar loveste si in celalalt si… macina relatia. Gelozia are radacini adanci, dificil de extirpat. Daca sentimentul de gelozie este foarte intens, aduce multa suferinta si zbucium in cuplu. Exista cazuri de gelozie patologica, in care sentimentul scapa de sub control si este trait in mod exacerbat.
„Desi partenera mea nu ma inseala, nu pot scapa de acest sentiment”- spune un barbat marcat de acest tip de gelozie.Trairea exagerata a geloziei este in stransa legatura cu perceptia deformata a atitudinii partenerului. Totul se complica atunci cand se asociaza alte trairi intense si negative: furie si neincredere nejustificata in partener, agresivitate, suferinta etc.

Unde este cauza acestei „anomalii” emotionale?

1. Este posibil sa fii gelos pentru ca iti idealizezi partenera, o gasesti o femeie extraordinara, careia nimeni nu-i poate rezista si crezi ca toti barbatii care o intalnesc simt acelasi lucru.

2. Sau poti fi gelos pentru ca ai o stima de sine scazuta. Te consideri inferior si gandesti ca un alti barbati sunt mult mai puternici si ea se va simti mult mai bine in preajma lor. Te simti mereu nesigur, la dispozitia diverselor conjuncturi.

3. Lipsa dragostei si afectiunii din copilarie pot determina convingerea: „Nu merit sa fiu iubit”. Chiar daca esti iubit, te temi inconstient ca este posibil si ca ,oricum, nu va dura aceasta legatura.

4. O alta problema este legata de posesivitate. Posesivitatea nu are legatura cu dragostea adevarata pe care i-o porti cuiva. Nu poti afirma ca il iubesti pe celalalt sau ca ii doresti binele, cand in realitate il vrei doar pentru binele tau, ca pe un bun din proprietate.

5. Gelozia te poate acapara si pentru ca iti este teama de singuratate.

6. Sunt persoane la care resimtirea unor emotii puternice (fie si negative ca: suferinta, mahnirea, furia etc), le determina sa considere ca traiesc cu adevarat. Un fel de: „Ea/el ma face sa sufar, vreau sa sufar ca sa simt ca traiesc”.

Asadar, aici nu este vorba de o gelozie normala, justificata, declansata de fapte reale. Explorarea acestor convingeri irationale si corectarea lor ar avea ca efect preluarea controlului asupra sentimentului de gelozie.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

{ 6 comments… read them below or add one }

cecilia March 26, 2011 at 16:12

Nu de multe ori am suferi si eu de boala gelosiei….acum insa m-am vindecat realizind ca de multe ori am avut de pierdut de pe urma ei si plus de asta, de ce urmaresti partenerul in toate miscarile lui sau ii reprosezi ca stii de infidelitatea lui, nepasarea suferintelor tale pentru el nu schimba deloc atitudinea, ci din contra te considera prea posesiva si atunci incearca de a se debarasa de tine inventind diverse motive, raminind singura,tu si gelozia…

Reply

paulairimia April 4, 2011 at 13:19

Cecilia, inteleg ca te-ai vindecat de gelozie constientizand ca ea iti aduce doar suferinta si iti macina relatia! Ma bucur ca ai reusit!

Reply

petronela June 5, 2011 at 13:44

de gelozie sufera si sotul meu,si eu sunt un pic dar el este absurd eu nu iam gresit niciodata cu nimic si el ma teme de toata lumea ,ca-i femeia ca-i barbat ca-i tanar sau batran la el nu conteaza eu nu am voie sa orbesc cu nimeni niciodata intre patru ochi,sa raman singura cu o persoana sau sa merg undeva cu o persoana si el sa nu fie cu noi.am luat bataie de multe ori din motivul gelaziei.imi iubesc sotul avem doi copii o casa o masina o mica afacere dar frica ,a el ma va lovi daca vorbesc daca zambesc la cineva e tot mai grea de suportat.nu stiu cum s-al vindec de aceasta boala .

Reply

paulairimia July 1, 2011 at 15:18

Petronela,
Daca sotul tau este de acord si constientizeaza ca are nevoie de ajutor si solicita acest ajutor, are sanse sa se vindece.

Reply

Andreea September 28, 2012 at 22:54

Buna ziua am o Problema si eu sunt extrem de geloasa nu știu cum sa ma controlez si simt ca soțul meu se îndepărtează de mine din cauza asta nici el nu ma mai suporta așa si îl enervează ca mereu îl controlez va rog sa ma ajutati

Reply

paulairimia October 3, 2012 at 16:34

Buna, Andreea!
Inteleg ca vorbesti despre o gelozie excesiva si irationala. Cauza se afla in tine, nu in afara ta. Ma refer la anumite convingeri despre tine, lume sau viata pe care le ai si care te guverneaza inconstient. Demersul ar fi unul de depistare, analiza sistemtatica si corectare a acestor rationamente deformate cu ajutorul unui psihoterapeut.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: