Eu, hormonul, te pun in miscare!

by paulairimia on 23/02/2011

Hormonii-emotii pozitive si negative

Fiecare emotie declanseaza secretii hormonale, si aceasta fara stirea creierului rational. Bucuria, fericirea te inunda cu un val de endorfine, pe cand grijile si tensiunile te atrag intr-un vartej al hormonilor stresului.

Centrul tuturor emotiilor este situat in sistemul limbic (formatiune cerebrala). Aici emotiile sunt decodificate biochimic si etichetate ca fiind placute sau neplacute. Receptionarea emotiilor se face in hipotalamus care actioneaza apoi asupra hipofizei (dirijorul orchestrei sistemului hormonal).In urma unei comenzi locale sau la distanta, urmeaza deversarea in circulatia sanguina a hormonilor stresului sau fericirii. Sistemul imunitar nu scapa acestei influente, astfel ca intensitatea emotiilor se repercuteaza asupra sanatatii fizice. Trairea intensa si repetata a unor sentimente de gelozie, disperare, teama, ura sau violenta, determina suferinta psihologica si ca si cum nu ar fi de ajuns, afectiuni organice.

Hormonii…minuscule bombe chimice cu efect emotional
Cuvantul « hormon » vine din limba greaca : « homao » inseamna « Eu pun in miscare ». Secretati de glandele endocrine (expeditorii), hormonii ajung in sange si se indreapta spre organele destinatare. Ca mesageri chimici, rolul lor este sa asigure comunicarea intre diferitele organe din corp, stimulandu-le sau inhibandu-le activitatea. « Expeditorii » si-au ales locatii in regiuni foarte indepartate din organism. Hipofiza este in cutia craniana, tiroida in gat, timusul in torace, ovarele si testiculele in bazin, glandele suprarenale si pancreasul in abdomen. Investiti cu functia de “manageri”, hormonii controleaza impulsurile si emotiile fundamentale (impulsurile sexuale, frica, furia, bucuria si tristetea). Si nu se limiteaza doar la atat: regleaza temperatura corpului, stimuleaza cresterea si identitatea sexuala, contribuie la refacerea tesuturilor.

Hormonii dau startul emotiilor si inteligentei
“Aproape toti hormonii sunt implicati in emotii, la fel cum orice ingredient din mancare este implicat in digestie. Autoreglajul emotional nu poate fi realizat fara hormoni. La fel se poate spune si despre sete, foame, sex, agresivitate”sustine psihologul Elena Schifirnet, specialist in neurostiinte. In creierul uman au fost identificati 50 de neuromediatori diferiti care actioneaza asupra comportamentului. Aceste substante chimice eliberate de celulele nervoase, au puterea de a influenta activitatea altor celule. Si fiecare stie bine ce are de facut! Acetilcolina iti creste capacitatea de invatare si memorare. Dopamina te ajuta sa iti elaborezi proiectele, sa iei decizii, sa explorezi noutatea si sa iti coordonezi miscarile. In plus, stimuleaza dorinta si senzatia de placere. Noradrenalina te sustine in proiectele de lunga durata. Scaderea nivelului de noradrenalina suscita frecvent o stare depresiva. Hormonul calmului si al rabdarii, serotonina, permite suportarea frustrarilor si limitarea agresivitatii.

Hormonii, bata-i vina!
“Cand o femeie este nervoasa, deprimata, hiperemotiva, pentru schimbarile de dispozitie sunt acuzate de cele mai multe ori fluctuatiile hormonale. Dar cand un barbat este ingrijorat, deprimat si stresat? De vina este …testosteronul, mai precis scaderea nivelului acestui hormon” afirma Suzana Vladoiu, biochimist la Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”. Barbatii au frecvent schimbari de dispozitie. Numeroase studii au evidentiat aceasta legatura stres-testosteron la om. Barbatii cu o productie insuficienta de testosteron devin iritabili si deprimati, iar administrarea unor doze suplimentare din acest hormon amelioreaza rapid dispozitia.O echipa de cercetatori de la Universitatea din Edinbourgh, a studiat conduita catorva animale (berbeci) care prezentau schimbari de dispozitie legate de fluctuatiile sezoniere ale testosteronului. S-a constatat ca toamna, in perioada rutului, nivelul acestuia creste semnificativ. Iarna, insa, procentul este in scadere si berbecii isi pierd interesul pentru sex. Mai mult, animalele devin foarte agresive si ataca intr-o maniera irationala. Cu cat procentul de testosteron este mai scazut, cu atat numarul de conflicte este mai mare. Aceasta relatie inversa a fost observata si la reni si elefantii indieni in afara perioadei de rut.

Vegetalele, surse de hormoni naturali
Si hormonii din vegetale au puterea de a influenta dispozitiile tale emotionale. De exemplu, maca, o leguma rara din Anzii Cordilieri. Tuberculul contine substante care actioneaza direct asupra sistemului hormonal la ambele sexe. Rezultatul? Este un excelent afrodisiac, creste capacitatea sexuala si reproductiva, diminueaza efectele menopauzei (bufeuri, probleme de libido si memorie, oboseala). Din fericire, maca nu este singura sursa de hormoni vegetali. “Banalul” usturoi verde, pe langă faptul ca este un aliment anticancerigen redutabil, contine hormoni vegetali cu rol in echilibrarea endocrina. Soia, este o sursa de hormoni naturali cu importanta deosebita in prevenirea cancerului la san. Hormoni cu efecte benefice asupra organismului se gasesc in mugurii arborilor si arbustilor (mugurii de brad, de exemplu, contin hormoni de crestere). Semintele de marar au un efect stimulant redutabil asupra producerii hormonilor sexuali. Acelasi efect, insa mai bland, il au si semintele de telina, anason si chimen.

Plinutele au un libido mai puternic decat suplele
Te plangi ca ai soldurile pline si ceva grasime pe burtica? Zambesti enigmatic! Stii tu ce stii! Gratie tesuturilor adipoase pe care le incriminezi, ai un libido crescut. Fara sa vrei constient, influentezi comportamentul partenerului si armonizezi comunicarea emotiilor. Cum este posibil? Intr-o relatie amoroasa, rotunjimile feminine transmit un mesaj de delicatete care influenteaza comportamentul barbatului. Consistenta lor moale transmite un mesaj emotional: “Sunt fragila, asa ca fii tandru cu mine”. Formele voluptoase dau femeii o silueta atragatoare, asa cum umerii largi si muschii contureaza barbatului o silueta agresiva. In prezenta unei femei, barbatul se linisteste deoarece rotunjimile ei trimit mesaje emotionale care il fac sa se simta in siguranta. In preajma unui barbat, o femeie se simte protejata. Corpul lui musculos, cu consistenta ferma si dura emite acest mesaj de securizare.


“Pasiunea si placerea se plamadesc biochimic in tesuturile adipoase”

“Cine se face “vinovat” de sarmul unei femei?
Senzualitatea ta, femeie, este exprimata cel mai mult de catre rotunjimile tale! Aerul tau puternic de feminin, intensitatea placerii si pasiunii sunt date de forma cea mai eficienta de estrogen “16 hidroxilaza”. La originea producerii acestei forme stau tesuturile adipoase. Rotunjimile, ca locuri în care se acumuleaza endorfine, sunt in parte responsabile de placerea pe care o simti. Chiar si frumusetea magica a privirii tale este un cockteil biochimic al “16 hidroxilazei” si endorfinelor. Aceasta stralucire a ochilor si bucuria emanata de privire sunt efecte ale endorfinelor. “Ce privire de foc!”- exclama barbatii. Forma de estrogen “16 hidroxilaza” adauga “dulceata” in privire si reflecta astfel emotiile pe care le traiesti. Cu cat vei avea o cantitate mai mare de estrogen in corp, mai ales in forma care are o putere de actiune crescuta, cu atat vei exprima mai multa feminitate. Astfel, corpul tau emite un mesaj sexual mai puternic.

Inteligenta se ascunde in inima ta
Civilizatiile stravechi cunosteau acest secret: inima este o sursa de inteligenta. In muschii cordului au fost descoperiti aproximativ 40.000 de neuroni capabili sa controleze emotii de 50-60 ori mai puternice decat cele gestionate de catre creier. Cheia inteligentei emotionale ar fi relatia dintre inima si creierul emotional (sistemul limbic). Invatarea unor tehnici de control a inimii, te va ajuta sa iti imblanzesti creierul emotional (si invers). In urma studiilor referitoare la performantele sportive, s-a ajuns la concluzia ca inima este capabila sa furnizeze o inteligenta pentru a te adapta instantaneu la situatii.
Inima comunica biochimic cu restul corpului si emite un hormon capabil sa contracareze hormonii stresului.

Iata o metoda care, dupa 6 saptamani de exerciţiu, ajuta creierul sa inteleaga emotiile “emise” de catre inimă:
1. Cu mana stanga, localizeaza regiunea inimii si concentreaza-te de-a lungul a cel puţin 10 secunde. Respira calm (la intervale de aproximativ 5 secunde).
2. Aminteste-ti de un moment agreabil sau de un sentiment puternic fata de cineva care iti este drag. Incearca sa vizualizezi acest moment (sentiment) pozitiv cat mai mult timp posibil.
3. Intreaba-te: Ce trebuie sa fac in aceasta situatie pentru a reduce stresul?
4. Asculta-ti raspunsul inimii.

Chiar daca in mare parte viata iti este guvernata de hormoni, ratiunea poate echilibra aceste secretii hormonale cu ajutorul inimii. Antrenata in acest scop, mintea potoleste “boom”-urile hormonale.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

Articol publicat in revista Psihologia Azi, nr.9 2005

Leave a Comment

Previous post:

Next post: