Emotii care otravesc

by paulairimia on 21/02/2011

Emotii-care-otravesc

Traite cu intensitate si timp indelungat, nelinistea, furia, supararea, tristetea te pot imbolnavi. Iti otravesc lent, dar sigur corpul. Si asa apar bolile psihosomatice: afectiuni care au la origine sau sunt intretinute de probleme emotionale.

Ulcerul, diabetul, hemoroizii, hipertensiunea, psoriazisul sunt cateva din afectiunile psihosomatice. In fond, orice boala fizica poate fi mentinuta si agravata de stress si emotii negative. De vrei sa descoperi originea psihologica a problemei, trebuie sa scormonesti in viata familiala, profesionala, afectiva…Si sa inveti cum sa potolesti vartejul emotional cu ajutorul psihoterapiei, sunetului sau acupuncturii.

„38% dintre femei si 26% dintre barbati sufera de o maladie psihosomatica”

Prin ce cotloane se ascunde otrava din emotii?
Omul este o unitate intre psihic si fizic. Inseamna ca aceste două laturi se influenteaza reciproc: o problema fizica poate produce suferinta psihica si invers. Emotiile sunt cauze posibile de imbolnavire si au o localizare „preferentiala” in organism. Tristetea isi gaseste „cuibul” in plamani, in timp ce ingrijorarea (grijile de zi cu zi) afecteaza stomacul. Furia, sentimentele reprimate „lovesc” ficatul. Iar o bucurie excesiv de intensa afecteaza si slabeste inima.
Cand te enervezi brusc, ti se impaienjenesc ochii (de unde expresia: ”am vazut negru inaintea ochilor de suparare”). Ai senzatia ca ti-a urcat tot sangele in cap. Reactia este atribuita ficatului prin expresia „temperament coleric”, adică „bilios”. Uneori aceste crize pot ajunge pana la voma bilioasa. Cand iti este frica sau esti ingrozit, trairile coplesitoare iti afecteaza rinichii. In medicina traditionala chineza, energia rinichiului hraneste parul. Daca ea este secatuita brusc din cauza fricii, parul albeste. Astfel devine posibil ca un om sa albeasca in doar cateva ore in urma trairii unei spaime bruste si intense.

„Stress-ul psihic se revarsa in corp”

Acupunctura psihologica alunga suferinta
Emotiile negative, prea intense si traite timp indelungat, pot produce blocaje ale circulatiei energiei si sangelui. De-a lungul coloanei vertebrale, de-o parte si de cealalta, se afla cate doua siruri paralele de puncte corespunzatoare organelor situate la acelasi nivel. “Durerea la palparea acestor puncte indica suferinta fizica sau psihica a organului in cauza. De exemplu, durere in punctele corespunzatoare plamanilor arata fie o suferinta fizica (astm, bronsita, cancer), fie una psihica (tristete, melancolie). Manevrele de deblocare (prin acupunctura, presopunctura, masaj) pot inlatura efectele, dar nu si cauzele. Pacientul se va simti eliberat, dar daca isi alimenteaza permanent un sentiment negativ puternic (ura, manie), tensiunea va reveni.
Stress-ul poate fi un raspuns la influenta mediului. Cei care lucreaza cu publicul isi retin sentimentele si ajung la frustrare. Cei care muncesc la calculator isi solicită in exces ochii (care sunt „hraniti” de catre ficat). Ficatul ajunge si el in suferinta, producand nervozitate. In astfel de cazuri, e mai usor de actionat si efectele sunt de mai lunga durata” este de parere dr. Razvan Ionescu, specialist in acupunctura.

Dr. Sunet, unde esti?
Emotia si sunetul au un punct comun: vibratia energetica. Muzica terapeutica este ca o magie care vindeca dizarmonia produsa de emotiile negative. Nemultumirea, revolta, furia afecteaza zona inferioara a organismului (genitala, intestinala, renala si a ficatului pana la plexul solar). Pentru restabilirea echilibrului energetic, aceasta parte rezoneaza foarte bine cu muzica ritmata (sarba, muzica tribala). Rapaiala de tobe intensifica eliminarea toxinelor si ajuta la reenergizarea zonei.
“Sunetul are efect terapeutic”, spune Ana Maria Iliescu, maestru in terapii complementare. “Pentru relaxare si linistire recomand orice muzica de pian (de preferat, Chopin). Nemultumirea isi are si ea medicamentul ei: tonul Do major (Chopin). Revolta se dizolva sub vraja lui Re major (opera “Carmina Burrana” de Carl Orff), iar furia se risipeste ca si cand n-ar fi fost atunci cand se confrunta cu Mi major (muzica tribala). Tonul de Fa major (“Romanta in Fa major” a lui Beethoven) are ca efect un bun control asupra tututor emotiilor si corespunde zonei inimii. Sol major (Schubert) faciliteaza exteriorizarea sentimentelor si comunicarea. Pentru deschiderea spirituala, tonul de La major ajuta cel mai mult (sunetele de flaut, harpa – Mozart). Legatura cu divinitatea se tese cu tonuri de Si major (muzica sacra).”

De la bal, la…spital!

„Anatomia” iubirii
Este indragostirea o „boala” de dorit? Ce se intampla din punct de vedere neuropsihologic atunci cand ne indragostim? Senzatiile si comportamentele asociate iubirii sunt extrem de similare cu cele asociate dependentei de droguri”, afirma psihologul Elena Schifirnet, specialist in neurostiinte. „De aceea „bolnavii din dragoste” au aceleasi simptome, senzatii si comportamente ca si pacientii din programele de dezintoxicare aflati in sevraj. Exista un circuit special implicat in starea de iubire, responsabil de sentimentul deosebit de placut de dragoste. Revederea persoanei iubite are ca efect activarea unor arii cerebrale specifice: partea mediala a cortexului insular, cortexul cingulat antrerior, nucleul caudat si altele. Majoritatea acestor arii sunt inervate cu dopamină (unul din hormonii placerii). Activitatea dopaminergica explica atat pasiunea romantica (cresterea cantitatii de dopamina), cat si starea neplacută similara depresiei in caz de respingere sau terminarea relatiei romantice (scaderea cantitatii de dopamina).”


Psihicul, o arma cu doua taisuri

Daca psihicul poate sa te imbolnaveasca, oare poate sa te si vindece? Este posibil ca acolo, in adancul fiintei tale, sa ai ascunse resursele necesare insanatosirii? Medicii si terapeusii stiu ca este posibil. Daca tu crezi cu toata convingerea ca medicamentul recomandat iti va alina, de exemplu, durerea, acest lucru chiar se va intampla. Efectul “placebo” stimuleaza cu adevarat apararea organismului. Tratamentul prescris de catre un medic in care ai incredere, care te trateaza cu caldura si respect este mult mai bine primit decat cel prescris in graba de catre un doctor morocanos.
Orice medicament este purtatorul efectului placebo. Studiile arata ca injectia intravenoasa este perceputa ca fiind mai eficienta decat comprimatele, iar comprimatele amare mai eficiente decat cele fara gust. Sa presupunem ca te doare capul. Ai in dulap comprimate analgezice de doua culori: unele albastre, altele rosii. In care ai avea mai multa incredere? Ai inghiti comprimatele rosii ca sa-ti calmeze durerea? Nici pomeneala. Le-ai prefera pe cele albastre! Da, pentru ca albastrul este mai convingator (ca sedativ) decat rosul sau orice alta culoare. Iată cum poate psihicul sa te vindece.
Tristetea, furia, vinovatia, groaza sunt emotii firesti. Trairea lor excesiva este insa aceea care iti otraveste corpul. Dar, odata ce preiei controlul emotiilor tale, aceasta armonie se va oglindi subtil si in corp.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

Articol publicat in revista Psihologia Azi, nr.8 2005

Leave a Comment

Next post: