Pot scapa de teama de a-mi exprima sentimentele?

by paulairimia on 14/03/2011

Frica-de-dragoste

“Am o mare dificultate in a-mi exprima trairile, atat pozitive, cat si negative. As vrea sa spun sotului meu ce sentimenteam pentru el, as vrea sa fiu mai putin inhibata, dar nu reusesc. De ce imi este teama?” Alina, 29 ani

Cu siguranta, te confrunti cu un blocaj emotional. Nu ai fost invatata sa iti exprimi emotiile sau aceste manifestari au fost taxate drept nefiresti inca din frageda copilarie. Acum este un tipar deja format si reactionezi instinctiv desi iti doresti o schimbare. Vei reusi sa spargi acesti tipar daca esti perseverenta si nu te astepti la rezultate uimitoare cat ai bate din palme.

Atatia ani ai fost prinsa intr-un blocaj afectiv si acum ai nevoie de timp sa reinveti sa reactionezi spontan la manifestarile de dragoste. Este nevoie sa inveti sa primesti, asa cum este nevoie sa inveti sa daruiesti. Incepe prin a-ti explora frica de a-ti exprima sentimentele!

De ce iti este teama? Ce se afla in spatele acestei frici? Vei afla ca acolo salasluiesc convingeri de genul: „ Daca imi arat dragostea, voi da dovada de slabiciune” sau „ Voi fi respinsa de partener” sau „Imi voi pierde controlul asupra propriilor emotii” etc.

In cazul in care vei opta pentru o abordare psihoterapeutica, vei invata sa te eliberezi de aceste rezistente personale/blocaj emotional; vei descoperi automatismele in gandire legate de propria-ti imagine, despre lume si viitorul tau; iti vei corecta convingerile care iti guverneaza teama de a fi tu insuti, redobandindu-ti astfel spontaneitatea.

PAULA IRIMIA

psiholog, psihoterapeut

Leave a Comment

Previous post:

Next post: