Casatorie sau concubinaj?

by paulairimia on 19/05/2011

Mariaj-concubinaj

Este bine ca un cuplu sa traiasca mai intai in concubinaj si apoi sa opteze pentru casatorie?

Este firesc ca doi oameni care se iubesc sa traiasca impreuna inainte de casatorie.
Dar a iubi pe cineva nu inseamna doar sa traiesti un sentiment coplesitor, ci este un act de vointa si rezultatul unei decizii.
Hotarand sa se mute impreuna, cei doi isi pot da seama in ce masura pot trece proba numita rutina, in ce mod isi pot concilia felul de a fi, experienta de viata, trecutul etc
Daca ne referim la mariaj, acesta ajunge apoi sa aiba o valoare constructiva: pe langa dragoste, respect, incredere, cei doi isi iau un angajament: sa pastreze pentru o perioada de lunga durata (ideal ar fi toata viata!) aceasta iubire si sa evolueze impreuna.
Intr-o lume tot mai debusolata in privinta reperelor si valorilor, totusi oamenii se casatoresc, incercand sa arate prin aceasta optiune ca mariajul este de dorit. Si intr-adevar, fiecare om tanjeste dupa un sentiment de aparatenenta si stabilitate. Femeile, cu atat mai mult, isi identifica fericirea cu gradul de apartententa in cuplu.

Ce inseamna din punct de vedere psihologic casatoria pentru un cuplu? Acel certificat de casatorie intareste sau nu o relatie?
Casatoria pentru doi oameni reprezinta un ideal de fericire impartasit reciproc.
A te casatori este inainte de toate o promisiune de a construi o viata frumoasa impreuna, o viata care are sens. Potrivit studiilor, 74% dintre oameni cred ca a te casatori si a avea copii reprezinta idealul existentei. Mariajul confera stabilitate vietii de cuplu. La cuplurile care traiesc in concubinaj, riscul de separare este mai mare decat la cele casatorite.

Exista mai multe sanse ca un copil sa se dezvolte psihologic si social mai bine intr-o familie in care parintii sunt casatoriti? De ce?
Mariajul este o sursa de siguranta si echilibru afectiv pentru dezvoltarea copiilor. Fireste, copilul are sanse mai mari de maturizare psihologica si sociala intr-o familie inchegata si recunoscuta social. Cuplurile casatorite sunt adesea mai implicate in viata sociala, individual sau impreuna.

Care ar putea fi motivele pentru care un cuplu decide sa traiasca impreuna, dar sa nu se casatoreasca?
In societatea moderna, cei mai multi prefera sa isi asume responsabilitati pe termen scurt. Cauzele sunt variate: fie ii inspaimanta ideea unui mariaj (ca responsabilitate, angajament) pentru toata viata; fie nu se simt inca pregatiti pentru asta; traiesc cu teama ca intr-o zi o sa se destrame iubirea si totul va lua o alta intorsatura; le este teama de complicatiile care ar aparea in urma unui divort (in privinta impartirii bunurilor materiale, problemei cresterii si ingrijirii copiilor dupa acest moment, impactul divortului asupra dezvoltarii copiilor etc).
Toate aceste frici ii determina pe multi sa scoata din calcul varianta mariajului. De obicei, cuplurile care isi doresc copii se casatoresc.

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut
Tel: 0722190824

Opinie publicata in cotidianul Evenimentul Zilei

{ 2 comments… read them below or add one }

cecilia May 22, 2011 at 17:00

este foarte adevarat ca doua persoane de sex opus sa ajunga la un acord comun si sa se casatoreasca legitim, aceasta iti ofera o stabilitate din toate punctele de vedere, eu le-am incercat pe amindoua si am ajuns la concluzia ca cel mai bine e sa fii casatorit si sa te simti protejat, iubit, sa te simti mama sau tata(in cazul cind vor rezulta copii) acesta este farmecul unui cuplu, sa vii acasa si sa stii ca te asteapta cineva si aceasta bucurie imensa iti da increderea vietii cu sensul ei in care te implici cu placere si continui de a mentine armonia familiei…iteresant tot ce scrii ca un bun specialist, felicitari.

Reply

paulairimia May 22, 2011 at 19:19

Iti multumesc, draga mea Cecilia, pentru comentarii si pentru incurajari si ma bucur ca avem puncte de vedere comune asupra modului in care sa ne traim viata! Imi face placere sa iti citesc postarile!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: