Cand viata are gust de ciocolata

by paulairimia on 24/02/2011

Ciocolata-femei

Alba sau neagra, dulce sau amara, ciocolata inseamna voluptate, placere, euforie, sanatate. Lui Cristofor Columb, aztecii i-au oferit o bautura revigoranta pe baza de cacao si piper. Si elixirul numit ciocolata, descoperit o data cu America, a cucerit lumea intreaga.

Firea ti se ghiceste in ciocolata!
Psihologul american Murray Langham sustine ca preferinta pentru un anumit tip de ciocolata ar releva anumite aspecte legate de personalitate.
Cei care adora ciocolata cu lapte sunt mai emotivi, mai legati de amintiri, de copilarie. Sunt melancolici si visatori, uneori usor de deceptionat. Optiunea pentru ciocolata alba este caracteristica oamenilor indecisi. Oscileaza, se hotarasc greu, dar atunci cand reusesc isi gasesc linistea. Alegerea constanta a ciocolatei amare este specifica persoanelor sigure pe sine, un pic dictatoriale, la care cei din jur trebuie sa se adapteze. Cei a caror ciocolata favorita este cea neagra, sunt energici, eficienti si activi, uneori materialisti.

“Ciocolata este legata de ideea de recompensa”

Solicit un tratament cu ciocolata!
Ciocolata contine substante psihostimulante: teobromina, cofeina, feniltilamina, serotonina. In starile depresive, procentul de serotonina scade, iar ciocolata restabileste echilibrul si dicteaza organismului sa secrete endorfine cu efect euforizant si calmant. Aceste substante stimuleaza sistemul nervos, diminueaza oboseala si cresc rezistenta la efort, au proprietati antistres si antidepresive.
Insa, atunci cand ciocolata are adaos de zahar, efectele ei nu mai sunt asa intense. In documente se mentioneaza ca aztecii consumau ciocolata neindulcita si efectele ei erau atat de puternice, pana la limita halucinatiilor. Totusi, zaharul stimuleaza secretia de endorfine de catre organism.
Ciocolata suplineste lipsa de afectiune si ne face euforici. Este remediu in deceptii, stres, suprasolicitare, stari nervoase. Acum un secol, era binecunoscuta puterea sa terapeutica. Ea se vindea si in farmacii si avea proprietati purgative, antivenerice sau contra apatiei generale.
Ciocolata este un bun energizant: 100 gr de ciocolata aduce 550 calorii, in timp ce 100 gr carne aduce 170 de calorii. De asemenea, ne protejeaza inima: contine polifenoli (ca si vinul rosu) in cantitati importante. Datorita proprietatilor antioxidante si anticoagulante, polifenolii protejeaza arterele de actiunea colesterolului “rau”.
Acest miracol dulce are virtuti afrodisiace. Inca din perioada azteca, cacaoa era bine cunoscuta ca excitant sexual. Bautura preferata a aztecilor continea cacao, piper rosu si ardei iute. Astazi se vorbeste despre ciocolata ca aliment tonic, sursa de placere, dragoste, voluptate.

Femeie, ai gust de ciocolata!
“Femeile iubesc ciocolata si ele stiu asta” a fost concluzia unui sondaj realizat la Salonul Ciocolatei din Paris in anul 2003 si publicat pe site-ul www.chocoland.com Femeile o adora pentru gustul sau savuros (46%), pentru proprietătile energizante (33%) sau se parfumeaza cu note de ciocolata (20%).
85% sunt convinse ca, pentru moralul lor, ciocolata este medicamentul ideal. 60% o prefera sub toate formele: tablete, batoane,bomboane.
In topul preferintelor femeilor se situeaza ciocolata neagra (58%), urmata de ciocolata cu lapte (36%) si ciocolata alba (6%).
Cand si de ce abuzeaza femeile de ciocolata? Pentru 55 % dintre doamne, nu conteaza momentul zilei, in timp ce 24 % prefera sa o savureze seara. Aproape jumatate dintre Eve recurg la ciocolata cel putin o data pe zi. 38% consuma excesiv ciocolata atunci cand sunt deprimate deoarece are efect euforizant, 39% o prefera insotita de o cafea. In proportie de 44%, femeile apreciaza ciocolata ca un produs de mare rafinament, un veritabil “compliment”dulce ; un produs energizant (28%) si un dulce senzual (27%).

Actualitati de … ciocolata in Romania
Romanii nu sunt mari amatori de ciocolata. „In topul preferintelor consumatorilor romani se pozitioneaza tabletele de ciocolata, cu un consum anual de 0,63 kg/cap locuitor. Ciocolata Poiana este cea mai bine vandută ciocolata de la noi. In comparatie cu celelalte piete din tarile europene in curs de aderare la UE, Romania se situeaza pe ultimul loc la consumul de produse de ciocolata, si anume 0,94 kg/cap de locuitor, conform studiului de piata al companiei specializate AC Nielsen” afirma Doina Cavache, manager Kraft Foods Romania.

“Menirea ciocolatei este sa aduca placere”

De ce sa preferam ciocolata neagra?
“In privinta sanatatii, ciocolata neagra este cea mai buna alegere“ sustin doua cercetari recente. In primul studiu, cercetatorii italieni au urmarit 12 voluntari care au consumat 100g ciocolata neagra sau aceeasi cantitate impreuna cu 100 ml lapte, sau 200 g ciocolata cu lapte. Procentul de antioxidanti din sange a fost masurat dupa o ora. Antioxidantii lupta impotriva agresiunii radicalilor liberi. Concluzia la care au ajuns este ca doar ciocolata neagra are efect protector asupra arterelor si creste procentul de antioxidanti cu 20%.
Cercetatorii germani au realizat un experiment cu 30 de adulti care sufereau de hipertensiune. Ciocolata neagra a permis ameliorarea problemelor de sanatate, iar cea alba nu a avut nici un efect. Optati deci pentru ciocolata neagra, bogata in cacao (in medie 70%) si saraca in zahar.

Sufar de “ciocolatomanie”
Printre noi, sunt si dependenti de ciocolata. Adica nu se pot opri sa o consume, este “drogul“ lor si ar fi in stare sa bata cale lunga in miez de noapte pentru a-si procura ciocolata.
Dr.Favre-Bismuth si Grauzmann au intreprins un studiu asupra a 22 de ciocolatomani, respectiv 13 barbati si 9 femei. Durata “ciocolatomaniei”a variat intre 3 luni-15 ani. 11 dintre ei mai sunt inca dependenti. Studiul aduce precizari interesante: factorii declansatori sunt diversi: traumele din copilarie (2 cazuri), doliu sau esec (3 cazuri), perioade stresante (5 cazuri), solicitare fizica (sportivi-5 cazuri); imitare sociala (7 cazuri).

Profilul psihologic al unui dependent de ciocolata
Studiul, publicat si el pe site-ul www.chocoland.com, a permis conturarea unui profil de personalitate al impatimitilor de ciocolata. Adesea celibatari (mai putin femeile), “maniacii” sunt macinati de conflicte interioare si au o viata profesionala intensa. Multi dintre ei sunt sportivi si lucratori in ture de noapte. In general se confrunta cu crize de furie si sunt instabili emotional.
Ce anume ar stopa ciocolatomania? Descoperirea unui comportament gratifiant (implinire afectiva sau profesionala) si dobandirea independentei sunt factori care ii elibereaza pe maniaci. Luarea in greutate si afectiunile digestive ar fi si ele semnale de alarma, care ii determina pe cei in cauza sa ia masuri.
Dependentii sufera de insomnie, dureri de cap, stari de agitatie. A fi dependent de ciocolata este un caz rar si nu reprezinta un pericol major.

Ciocolata face casa buna cu sanatatea
In ciocolata se ascunde un adevarat tezaur de minerale, vitamine si acizi grasi nesaturati: 100gr de ciocolata asigura 20% din necesarul zilnic de potasiu (carenta lui antreneaza probleme cardiace grave), 12% din necesarul de calciu (pentru formarea oaselor si functionarea celulara), 85% din necesarul de magneziu (recunoscut ca mineralul “antistres”); in special vitamina E (35% din necesarul zilnic), vitaminele din complexul B, vitamina A.
Dr.Ciocolata este maestru terapeut. Are leac pentru noi toti: deceptionati in amor, pesimisti, stresati, obositi. Nu este o legenda. El exista. Urmati cateva sedinte de terapie cu dr. Ciocolata!

PAULA IRIMIA
psiholog, psihoterapeut

Articol publicat in revista Psihologia Azi nr. 6, 2004

Leave a Comment

Previous post:

Next post: